De Superboeren denken niet eens aan mooi spel

Op de Dag van de Arbeid deed de speaker in de Achterhoek een symbolische oproer aan de spelers van De Graafschap. Of ze na zeven opeenvolgende competitienederlagen misschien bereid waren de hitte te negeren en de mouwen op te stropen. En zo geschiedde in het knusse stadion aan de rand van Doetinchem, waar elfduizend toeschouwers de geuzennaam `Superboeren' scandeerden.

De Vijverberg was gistermiddag het speelterrein van `betonvoetbal', zoals trainer Gert Kruys het spel van de thuisploeg na afloop typeerde. Hij refereerde bewust of onbewust aan de vliegende tackles van aanvoerder René Bot, die zijn achternaam niet verloochende en als een wilde man tekeer ging. Kruys: ,,Het zag er soms niet uit, maar ik ben heel gelukkig met het punt.''

De blije coach van De Graafschap, die als speler van FC Utrecht bekend stond om zijn vechtersmentaliteit, gaf langs de kant het `goede' voorbeeld aan zijn spelers. Alsof zijn leven er van afhing, reageerde Kruys op alle nadelige arbitrale beslissingen. Hij moest en zou een puntje pakken tegen zijn oude club, waarbij zoon Rick voor de verandering een anonieme wedstrijd speelde. In de Galgenwaard had junior vorig najaar met een ziedend afstandsschot nog het winnende doelpunt gemaakt tegen senior.

Dit keer geen familiaire twisten in huize Kruys. Aan het ontbijt hadden vader en zoon gistermorgen bijna geen woord met elkaar gewisseld. Ze waren wel gezamenlijk boos geweest op een artikel in het Utrechts Nieuwsblad waarin werd gesuggereerd dat Rick zich zou inhouden om Gert een dienst te bewijzen.

Volgens het krantenstuk had middenmoter FC Utrecht immers geen sportieve belangen meer bij een goed resultaat. En degradatiekandidaat De Graafschap hoopte toch via de nacompetitie in de eredivisie te blijven. Hoewel de jonge Kruys zich voornamelijk beperkte tot breedtepasses, kon niemand hem na afloop betichten van werkweigering. De zweetdruppels op zijn blonde hoofd waren het bewijs.

De Graafschap vierde het zwaarbevochten gelijkspel tegen het iets minder slecht spelende FC Utrecht op uitbundige wijze. De jubelstemming was begrijpelijk, gezien de 2-0 thuisnederlaag van concurrent FC Den Bosch tegen NAC. Het was zo'n wedstrijd waarin het bekendmaken van de tussenstanden op de andere velden voor meer opwinding zorgde dan het vertoonde spel ter plekke.

Wie het gemodder van De Graafschap aanschouwde, begrijpt waarom de ploeg na één jaar op het hoogste niveau moet vrezen voor degradatie. Trainer Kruys, de optimist: ,,Goed voetbal kun je in deze fase niet meer verwachten. Met deze tomeloze inzet heb ik er wel vertrouwen in'', doelde de coach op de nacompetitie waarin De Graafschap de nummer twee van de eerste divisie (Sparta of Heracles) wil ontlopen. Dan moet de ploeg van Kruys wel als zestiende en niet als zeventiende eindigen in de eredivisie; de achterstand op RBC bedraagt nog vier punten.

Met nog drie wedstrijden te spelen vergrootte De Graafschap de marge met FC Den Bosch tot drie punten. De Doetinchemmers hebben ook een beter doelsaldo (plus negen) dan de hekkensluiter, die wel een eenvoudiger programma heeft.

In de komende uitwedstrijd tegen PSV moet De Graafschap de schade (lees: het aantal tegentreffers) zien te beperken. Voorzitter Sietze Veen zei te hopen op een vriendendienst van Guus Hiddink, maar de trainer van de landskampioen zal zijn oud-kamer én ploeggenoot niet tegemoet komen. In Eindhoven viert PSV volgende week het uitgestelde titelfeest en daarbij hoort een klinkende overwinning.

In het volgende uitduel van De Graafschap tegen NEC en het laatste thuisduel tegen Vitesse staat de regionale eer op het spel. De Gelderse streekderby's zijn altijd beladen ontmoetingen, zoals het duel tegen FC Utrecht voor sommige leidinggevenden van de thuisploeg een pikant tintje had. Behalve voor Gert Kruys gold dit voor Han Berger, de pas aangestelde algemeen directeur van De Graafschap. Hij was eerder trainer en later technisch directeur van FC Utrecht.

Berger was gistermiddag druk met handenschudden van oude bekenden. Van hard feelings leek geen sprake bij de man die vorig seizoen op weinig elegante wijze is vertrokken bij FC Utrecht. Hij werd, volgens hem ten onrechte, medeverantwoordelijk gehouden voor het financiële wanbeleid in de Galgenwaard en botste met puinruimer Martin Sturkenboom. Via een Japans trainersavontuur keerde hij na een jaar terug in het Nederlandse voetbal. ,,Er is hier een hoop werk te doen'', blikte Berger vooruit.

Voorzitter Veen moest ook toegeven dat De Graafschap ,,er nog lang niet is'', en daarbij doelde hij niet alleen op de stand in de eredivisie. Veen: ,,We moeten rust in de tent krijgen en de profsectie terugbrengen van 38 naar 24 spelers. Ik heb wat dat betreft alle vertrouwen in Berger. Hij moet meer structuur aanbrengen in de scouting en de jeugdopleiding.''

Veen vindt verder dat De Graafschap moet ,,profiteren van ons grote achterland, want Enschede is ver weg''. De voorzitter: We willen hier ook geen Italianen of spelers uit exotische oorden meer. Potentiële sponsors – en dat zijn er heel wat – willen zich identificeren met jongens uit de streek. Maar allereerst moeten we ons zien te handhaven. Niet iedereen wil een contract tekenen bij een eerstedivisieclub.''

De Graafschap

0

FC Utrecht

0

Schds: Bossen. Tsch: 11.000. Gele kaarten: Bus en Loovens (De Graafschap), Cornelisse en De Jong (FC Utrecht).

    • Jaap Bloembergen