`Campagne met twee kandidaten'

Fractievoorzitter van de VVD, Jozias van Aartsen, wil dat de coalitiepartijen CDA, VVD en D66 gezamenlijk een premier-kandidaat presenteren voor de verkiezingen van 2007, zo zegt hij vandaag in dagblad Trouw. De `linkse' oppositiepartijen zouden hetzelfde moeten doen, vindt hij.

PvdA-leider Bos voelt daar niets voor. ,,Ik denk dat alleen het CDA hier blij mee is'', aldus Bos via een woordvoerder. Hij vindt het plan van Van Aartsen ,,ondoordacht''. ,,Ik zie het al voor me dat de VVD de verkiezingen in gaat met Balkenende als premier-kandidaat. Ik ben benieuwd hoeveel VVD-kiezers dat een goed idee vinden.''

Ook wil Bos niets weten van één tegenkandidaat vanuit de oppositie. Bos wil ,,niet eenzijdig inzetten op één coalitie'' en wil op voorhand geen enkele partij uitsluiten van mogelijke coalitiebesprekingen. Daarbij vraagt de PvdA-leider zich af of SP-partijleider Jan Marijnissen bereid is zich achter Bos als premier-kandidaat te scharen.

Ook het CDA ziet niets in het plan van Van Aartsen. ,,Het is prettig te constateren dat Van Aartsen zich zo senang voelt in de coalitie, maar wij houden vast aan het principe dat onze lijsttrekker ook onze premierskandidaat is. Dat zijn we aan onze stand verplicht'', aldus een woordvoerster.