Buffett steunt fraudeverdachte Greenberg

Superbelegger Warren Buffett heeft zijn steun betuigd aan Maurice `Hank' Greenberg, de oud-topman van de Amerikaanse verzekeraar AIG die onder vuur ligt wegens diverse dubieuze transacties, onder andere met een van Buffetts dochterbedrijven. ,,Greenberg heeft zijn leven gewijd aan het opbouwen van een buitengewone onderneming'', zo prees Buffett Greenberg tijdens de aandeelhoudersvergadering van zijn beleggingsmaatschappij Berkshire Hathaway afgelopen weekeinde in Omaha, Nebraska.

Buffett wilde niet specifiek ingaan op de transactie tussen AIG en General Re, een van Berkshire's herverzekeraars, die sinds enkele weken wordt onderzocht door justitie. Zowel Buffett als Greenberg moest verschijnen voor Eliot Spitzer, New Yorks procureur generaal. Buffett werd gehoord als getuige over de transactie. Greenberg, die onder verdenking van fraude staat, weigerde vragen te beantwoorden.

General Re is aangeklaagd door verzekeringsautoriteiten in Virginia en Tennessee wegens een andere dubieuze transactie met een medische verzekeraar. Een curator van een failliete verzekeraar in Australië heeft eveneens een claim tegen General Re ingediend.

Ook al treft Buffett, die volhoudt dat hij niet op de hoogte was van enige onrechtmatigheid, vooralsnog geen blaam, de boekhoudfraude in de verzekeringsindustrie werpt een smet op zijn reputatie. De multimiljardair staat bekend als een van de slimste en meest integere topmensen van het Amerikaanse bedrijfsleven. ,,Ik denk echt dat het nu voorbij is'', zei hij over de onregelmatigheden. ,,Iedereen is als de dood gepakt te worden.''

Buffett maakte tijdens de aandeelhoudersvergadering ook bekend dat Bill Gates, oprichter van Microsoft, is toegetreden tot de raad van commissarissen van Berkshire. Gates neemt de plek in van Buffetts echtgenote Susan, die afgelopen zomer overleed.