Brussel bestrijdt overschot EU-wijn

Europa gaat het overschot aan wijn bestrijden. Volgend jaar verschijnt een radicaal plan, kondigde Europees Commissaris Fischer Boel (Landbouw) zaterdag aan in de Financial Times. Dat betekent dat Franse en vooral Spaanse boeren wijngaarden uit de productie moeten nemen.

De Europese Unie kampt met een `wijnplas' door de opkomst van niet-Europese soorten, met name uit landen als Australië en Chili. Europeanen drinken bovendien gemiddeld minder wijn. De oogst in 2004 was ook nog eens uitbundig. Dat kost de Europese Unie subsidies.

Brussel besloot vorige week een grote hoeveelheid wijn uit de handel te nemen: 1,5 miljoen hectoliter Franse kwaliteitswijn en 4 miljoen liter Spaanse tafelwijn. Van de drank wordt brandstof en industriële alcohol gemaakt. De `crisisdistillatie' is de eerste sinds 2001 en kost Brussel 145 miljoen euro.

Eurocommissaris Fischer Boel kon nog niet zeggen of haar plannen het einde zullen betekenen voor de EU-subsidie op wijn, maar zeker is dat ze veel tegenstand zal ondervinden van wijnproducenten. De ingreep is vooral bedoeld om de gemiddelde kwaliteit van de Europese wijn te verbeteren, door het ontmoedigen van de productie van goedkope tafelwijnen die het meeste last hebben van internationale concurrentie.

Opmerkelijk detail is dat de Franse wijn die nu wordt doorgedraaid staat te boek als `kwaliteitswijn'. Als Europese consumenten een meer postitief beeld moeten krijgen van de Europese landbouwpolitiek, zei Fischer Boel, ,,kunnen we dit soort productie niet laten voortduren''.

Behalve een overschot aan wijn heeft Europa ook een overvloed aan graan en suiker. De Europese Commissie kocht dit jaar al 7 miljoen ton graan op.