Boze sopraan Angela Gheorgiu zegt Gala af

De Roemeense sopraan Angela Gheorghiu heeft haar optreden als speciale gast op het Edison Gala, vanavond in het Amsterdamse Concertgebouw, afgezegd. Gheorghiu heeft de organisatoren laten weten zich miskend te voelen omdat zij naar haar mening in de aankondigingen van het rechtstreeks op Nederland 3 uitgezonden Gala en op het affiche te weinig aandacht kreeg in vergelijking met de hoofdgast Thomas Hampson, aan wie de Edison Oeuvre Prijs wordt uitgereikt. Gheorgiu trad vrijdagavond nog op tijdens het concert op de Dam, dat de stad Amsterdam aanbood aan de jubilerende koning Beatrix. De organisatoren van het Gala, de Edison Stichting, AVRO Klassiek, NPS en Het Concertgebouw, zeggen de gang van zaken ten zeerste te betreuren. Angela Gheorghiu heeft een reputatie van `moeilijk' te zijn, iets wat ze ook donderdagavond in een tv-interview met Ivo Niehe toegaf. Haar vorige manager zei in een interview na het verbreken van hun relatie: ,,Ik werk alleen met normale mensen.'' Gheorgiu zal worden vervangen door de Nederlandse mezzo sopraan Tania Kross, geboren op Curacao. Zij zingt een nummer van haar nieuwe cd Corazon en samen met Thomas Hampson zingt ze het duet Là ci darem la mano uit Mozarts Don Giovanni. Tijdens het Gala wordt een groot aantal klassieke Edisons uitgereikt, de winnaars daarvan waren al eerder bekend. Ook wordt bekendgemaakt wie de Publieksprijs heeft gewonnen.