Botero wint Romandië, Zabel in Frankfurt

De Colombiaanse wielrenner Santiago Botero is winnaar geworden van de Ronde van Romandië. Botero won gisteren in Lausanne de vijfde en laatste etappe, een tijdrit over twintig kilometer, en nam de leiderstrui over van de Italiaan Damiano Cunego, die tweede werd in de eindstand. De derde plaats was voor de Denis Mentsjov (Rabobank).

Botero was de leiderstrui zaterdag kwijtgeraakt aan Cunego, die het sprintje om de derde plaats in de vierde etappe winnend afsloot en daarmee enkele bonificatieseconden veroverde. De rit, eindigend in een slotklim naar Les Paccots, was gewonnen door de Spanjaard Alberto Contador. Op enkele seconden werd de Italiaan Leonardo Piepoli tweede. Beste Nederlander in de bergrit was Pieter Weening. Hij werd veertigste op anderhalve minuut van de ritwinnaar.

In de afsluitende tijdrit van gisteren werd het Nederlandse talent Thomas Dekker zesde, op 49 seconden van Botero. Voor Dekker vormde zijn optreden in Romandië de bevestiging dat het met de vorm voor de Giro wel goed zit. ,,We rijden daar twee lange tijdritten. Ik hoop een keertje op de voorgrond te kunnen treden'', zei de 20-jarige Noord-Hollander.

De eindzege betekende de comeback van Botero. De 32-jarige Colombiaan leek in 2002 definitief door te breken met ritzeges in Tour, Dauphiné Libéré en Ronde van Spanje en het behalen van de wereldtitel tijdrijden. Die laatste overwinning was het laatste wapenfeit van Botero, die na twee anonieme jaren afgelopen winter door T-Mobile-baas Walter Godefroot werd afgedankt. Het Zwitserse Phonak pikte hem op maar eigenlijk was Botero in de Ronde van Romandië, meetellend voor de ProTour, voorbestemd als knecht te rijden voor de Spanjaard Pereiro. De winnaar van de proloog bleef in de eerste bergrit echter niet overeind, waarna Botero voor zijn eigen kans mocht gaan.

In de afsluitende tijdrit was zijn opdracht drie seconden goed te maken op Cunego. Dat lukte: Cunego werd vierde op 36 seconden, de Australiër Bradley McGee en de Spanjaard Pereiro vestigden zich nog tussen de twee kemphanen. In het eindklassement werd Cunego tweede en bewees daarmee klaar te zijn voor de Giro, die hij vorig jaar won. De Rus Mentsjov werd derde in Romandië, zijn beste resultaat tot nu toe voor Rabobank, dat het ploegenklassement van de ProTour leidt.

De Duitse wielrenner Erik Zabel liet gisteren in Rund um den Henninger Turm weer eens zien dat hij nog steeds een koers kan winnen. Voor eigen publiek bezorgde hij zijn ploeg T-Mobile de tweede grote zege binnen acht dagen. De Kazachstaan Alexander Vinokoerov won vorige week de klassieker Luik-Bastenaken-Luik. In Frankfurt was Zabel na ruim 200 kilometer de snelste uit een groep van ongeveer twintig renners.