Beursgang van Galapagos uitgesteld

De voor vandaag geplande beursgang van het Belgisch-Nederlandse biotechnologiebedrijf Galapagos is met vijf dagen uitgesteld tot vrijdag. De geschatte opbrengst van de aandelenemissie is daarbij aanzienlijk naar beneden bijgesteld.

Dacht Galapagos eerst minimaal 35 miljoen euro op te halen, afgelopen vrijdag is die schatting gedaald naar ,,minimaal 20 miljoen''. Bij voldoende belangstelling hebben de begeleidende banken een optie om nog eens voor 3 miljoen euro aandelen op de markt te brengen. Volgens bestuursvoorzitter O. Van de Stolpe van Galapagos is na de bijstelling van vrijdag de inschrijving ,,overtekend.''

Van de Stolpe vindt de prijsverlaging en het uitstel ,,natuurlijk teleurstellend''. ,,We hebben geen geluk gehad met het financiële klimaat'', zegt hij ter verklaring. ,,Op de eerste dag van onze promotietoer langs beleggers daalde de beurs met 3 procent.''

Galapagos, dat zowel in Amsterdam als in Brussel een notering krijgt, is de eerste Nederlandse beursgang sinds een jaar. Vorige week herhaalden twee andere Nederlandse bedrijven hun plannen voor een beursintroductie: Tomtom, producent van navigatiesystemen, en energiebedrif Oxxio.

Galapagos-topman Van de Stolpe zegt dat de strategie van zijn bedrijf door de lagere opbrengst niet zal worden aangepast. Het bedrijf uit Mechelen en Leiden wil naast de al bestaande dienstverlening voor de farmaceutische industrie ook zelf geneesmiddelen gaan ontwikkelen. Van de Stolpe: ,,We zullen nu alleen wat eerder terug naar de kapitaalmarkt moeten om nieuw geld op te halen.'' De bestuursvoorzitter denkt met de 20 miljoen euro nog tot en met 2007 vooruit te kunnen. De al beursgenoteerde branchegenoot Crucell heeft een belang van ruim 20 procent in Galapagos.