Bescheiden feestvreugde na landstitel Chelsea

Chelsea is zaterdag voor het eerst in vijftig jaar kampioen van Engeland geworden. Maar echt uitgelaten werd het feest van de West-Londense club na de overwinning met 2-0 in de uitwedstrijd tegen Bolton Wanderers niet.

De twee doelpunten van loopwonder Frank Lampard in Bolton bezegelden een gebeurtenis, die zich al maandenlang aftekende. De ploeg van Arjen Robben lag eigenlijk al vanaf het begin van de competitie voor op de concurrentie. Drie wedstrijden voor het einde van de competitie maakte ze het karwei af.

De Britse hoofdstad merkte dan ook zaterdagavond betrekkelijk weinig van de feestvreugde, afgezien van een handjevol supporters van Chelsea dat luid claxonerend en wapperend met blauwe clubvlaggen in het centrum van Londen rondreed.

De bescheiden feestvreugde heeft er ook mee te maken dat de ambitieuze club van de steenrijke Russische geldschieter Roman Abramovitsj zijn zinnen al weer heeft gezet op een volgende grote prijs: het winnen van de Champions League. Daartoe moet morgen in de halve finales eerst van Liverpool worden gewonnen. Een gelijkspel met minimaal een doelpunt is ook genoeg.

Daarna wacht eventueel in Istanbul een finale, tegen de winnaar van het tweede duel tussen PSV en AC Milan. Pas als dat allemaal achter de rug is, zullen de vedetten van Chelsea en hun aanhang de bloemetjes echt buiten zetten.

Niet dat ze het daarbij willen laten. De ambities van Chelsea, dat dit jaar ook zijn honderdste verjaardag viert, reiken verder. ,,We willen een tijdperk domineren'', vertrouwde Joe Cole The Guardian toe. ,,We willen niet alleen een geweldig team zijn in eigen land maar ook in Europa'', zei de middenvelder van Chelsea.

De ploeg van de heetgebakerde Portugese coach José Mourinho heeft het afgelopen seizoen ontzag afgedwongen met zijn solide spel, maar buiten de eigen supportersschare zijn slechts weinigen echt in vervoering geraakt van het vrij stugge spel van Chelsea. De ploeg vertrouwde op een ijzersterke defensie en sloeg toe via een paar creatieve momenten van de spitsen. Vele malen resulteerde dat dit seizoen in overwinningen met 1-0. Johan Cruijff noemde het behoudende spel van Chelsea zelfs een gevaar voor het voetbal.

Chelsea spreekt mede daarom nog altijd minder tot de verbeelding van velen dan clubs als Manchester United en de Londense rivaal Arsenal. En dat irriteert Mourinho en zijn spelers. Net zoals ze het moeilijk kunnen verkroppen wanneer critici beweren dat het geen kunst is kampioen te worden, wanneer je alle spelers van je gading kunt kopen en geld geen rol speelt.

Dankzij de excentrieke Russische oliemiljardair Roman Abramovitsj heeft Chelsea de afgelopen paar jaar zo'n 300 miljoen pond (450 miljoen euro) kunnen steken in een keur van goede spelers, onder wie Robben en Mateja Kezman die overkwamen van PSV. Veel commentatoren wijzen er echter op dat geld alleen nog geen garantie voor succes is.

Veel waardering is er voor het vakmanschap en de gedrevenheid van Mourinho, die kans heeft gezien het team in korte tijd tot een hechte eenheid te smeden. Ook tegen Bolton bleek dat. Na een teleurstellende eerste helft, tracteerde Mourinho zijn spelers op een donderpreek, die zijn uitwerking niet miste. Bolton Wanderers had verder weinig meer in te brengen.

Grote tevredenheid was er ook bij de clubbestuurders van Chelsea over de 42-jarige Portugese coach, die vorig seizoen de Champions League won met het Portugese FC Porto. Een van hen noemde Mourinho ,,ongetwijfeld'' de beste in de Britse Premier League, een opmerking die geheel in de geest was van de coach zelf. Al bij aankomst in Londen vorig jaar verklaarde hij over zichzelf: ,,Ik ben er niet zomaar een van dertien in een dozijn, ik ben een speciale.''