`Beatrix is meer dan symboliek alleen'

Koningin Beatrix heeft ,,de gave harten te winnen'' en is een ,,perfecte vakvrouw'' met ,,tact, begrip en inlevingsvermogen''. Dit zeiden de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en premier Balkenende zaterdag tijdens een Bijzondere Verenigde Vergadering van de Eerste en Tweede Kamer in de Ridderzaal ter gelegenheid van het 25-jarig ambtsjubileum van Beatrix.

In aanwezigheid van vrijwel de voltallige koninklijke familie, Eerste- en Tweede-Kamerleden, kabinetsleden en 125 genodigde `gewone Nederlanders', aldus de vooraankondiging – werd de jubilerende koningin herhaaldelijk geroemd voor haar rol als hoeder van de eenheid en continuïteit in de samenleving.

Balkenende prees de wijze waarop Beatrix die rol de afgelopen 25 jaar heeft vervuld. ,,Uw positie in het staatsbestel symboliseert verbondenheid. Maar uw functie is meer dan symboliek.'' Tweede-Kamervoorzitter Weisglas noemde Beatrix iemand die ,,vertrouwen en verbondenheid'' creëert. Daardoor kunnen ,,tegenstellingen minder groot worden'', aldus Weisglas. Er werden filmpjes getoond van gesprekken tussen 25-jarige Nederlanders en Nederlandse politici.

De tv-registraties van de festiviteiten zijn goed bekeken. Naar de bijeenkomst in de Ridderzaal en het koninklijk bezoek aan Scheveningen keken ongeveer 1,2 miljoen mensen. Het slotfeest op het Malieveld trok volgens de Stichting Kijkonderzoek gemiddeld 3,4 miljoen kijkers.