Autovandalisme neemt 4 procent toe

Afgetrapte spiegels, afgebroken antennes, deuken en krassen in de lak. Het aantal gevallen van autovandalisme is in 2004 gestegen met 4 procent ten opzichte van 2003. Dit meldt het Algemeen Dagblad vanochtend op grond van onderzoek naar cijfers in 25 politieregio's.

Vorig jaar werden er in totaal 82.000 auto's beschadigd door vandalen. In absolute cijfers werden in Rotterdam met 4.086 de meeste vernielingen aangericht.

Maar relatief gezien waren vandalen het actiefst in kleinere plaatsen. De top wordt aangevoerd door Rozenburg, Baarn en Culemborg. Gemiddeld betalen gedupeerden 1000 euro voor een reparatie, volgens Centraal Beheer, de grootste autoverzekeraar in Nederland. Het vervangen van een buitenspiegel kan oplopen tot 215 euro, het spuiten van de zijkant van auto om een kras in het lak te repareren, kost zo'n 1.100 euro. Volgens de verzekeraar is het aantal gevallen van autovandalisme met 20 procent toegenomen sinds 1999.

Niet alle autobezitters kunnen de schade declareren bij hun verzekeraar. Automobilisten die wel voor vandalisme verzekerd zijn, kunnen hun no-claimkorting verliezen, waardoor de premie hoger wordt.

Voor de stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit is autovandalisme ,,nog geen onderwerp'', zegt directeur Guus Wesselink. Wel is Wesselink momenteel bezig een project op te zetten tegen vandalisme en diefstal uit auto's. Deze zaken zijn voor verzekeraars een grotere schadepost dan autodiefstal, aldus Wesselink.