Ajax wint heel simpel bij RBC, weer Europees voetbal voor AZ

Zonder noemenswaardige inspanning heeft Ajax zich zaterdagavond gehandhaafd op de tweede plaats in de eredivisie. De Amsterdammers wonnen in Roosendaal met 4-1 van RBC, nadat al voor rust een 3-0 voorsprong was bereikt. Het felbegeerde ticket voor de voorronde van de lucratieve Champions League kan Ajax daardoor nauwelijks meer ontgaan. De marge met achtervolger AZ bedraagt vier punten in Amsterdams voordeel.

Het spel van Ajax was in Roosendaal allesbehalve groots. Vooral na rust speelde het elftal van trainer Blind slordig, waardoor degradatiekandidaat RBC zelf nog enkele kansjes kreeg. De Brabantse ploeg verloor vorige week RBC de uitwedstrijd bij Heerenveen met 7-1. De pas aangestelde trainer Roks doet het in Roosendaal nog altijd niet veel beter dan zijn vorige maand ontslagen voorganger Van Dijk.

Ajax was vooral voor rust veel sterker dan de nummer zestien van de competitie. De thuisploeg had aan doelman Aerts te danken dat het bij rust slechts drie tegentreffers kreeg. Pienaar, Sneijder (vrije trap) en Charisteas verzorgden de Amsterdamse doelpuntenproductie.

Na de pauze mocht Galásek, die maanden afwezig was vanwege een hardnekkige blessure, vanaf de strafschopstip het vierde doelpunt van de avond maken. De Tsjechische international kreeg van Blind zijn positie centraal op het middenveld terug, waardoor de Maduro een linie zakte en samen met de Tsjech Grygera het centrale verdedigingsduo vormde. Door de ernstige blessure van de Braziliaan Maxwell, speelde de Fransman Escudé noodgedwongen linksback bij Ajax. Smolders scoorde in de slotfase nog tegen voor het kwakkelende RBC.

Met een 2-1 thuiszege op FC Groningen heeft AZ zich gisteren voor het tweede jaar op rij verzekerd van Europees voetbal. De ploeg van trainer Adriaanse spaarde zich gisteren voor het UEFA-Cupduel van komende donderdag tegen Sporting Portugal. De winnende coach: ,,We speelden met de energiebrander op de spaarstand. Ik heb mijn spelers verteld dat ze moesten proberen heel te blijven en dat ze niet geforceerd moesten gaan spelen'', aldus Adriaanse.

Voor AZ maakte Lindenbergh in de eerste helft na een fraaie pass van Sektioui het openingsdoelpunt. Na de pauze verdubbelde invaller Ramzi op aangeven van de Belg Huysegems de score. FC Groningen scoorde vlak voor tijd nog tegen; de Noorse goalgetter Nevland was trefzeker. AZ vierde het behalen van Europees voetbal voor eigen publiek met een heuse ereronde.

Vitesse heeft gistermiddag gewonnen van RKC. In het Gelredome werd het 3-1 voor de thuisploeg. De Arnhemmers houden daardoor een kleine kans op plaatsing voor het UEFA-Cuptoernooi. Vitesse heeft vijf punten achterstand op nummer vijf Heerenveen. Door een treffer van Hoogendorp kwam RKC nog wel op voorsprong. Rankovic maakte gelijk. Voor Vitesse scoorden vervolgens Rojer en Amoah. De laatste deed dat uit een strafschop.

Na vijf nederlagen en een gelijkspel heeft NAC eindelijk weer eens gewonnen. De ploeg van trainer Lokhoff versloeg gisteren hekkensluiter FC Den Bosch met 2-0. De treffers in de Brabantse derby waren van Boussaboun en verdediger Colin.