AIVD geeft verkeerd taxeren van B. toe

De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft ,,achteraf gezien'' Mohammed B., de verdachte van de moord op Theo van Gogh, ,,verkeerd getaxeerd''. Dat heeft Theo Bot, plaatsvervangend hoofd van de dienst, gisteren gezegd in het televisieprogramma Reporter.

Het is voor het eerst dat de dienst toegeeft dat er een verkeerde inschatting is gemaakt in het onderzoek naar de zogeheten `Hofstadgroep'. Vorige week zei het hoofd van de AIVD, Sybrand van Hulst, nog op een persconferentie dat het zogeheten `feitenrelaas' dat kort na de moord op de cineast naar de Tweede Kamer werd gestuurd, ,,het beeld [heeft] hersteld dat de dienst enige blaam zou treffen''. In dit relaas staat ,,dat er geen aanwijzingen waren'' dat Mohammed B. ,,voorbereidingen trof voor het plegen van een aanslag''. Ook minister Remkes (Binnenlandse Zaken) hield in het daaropvolgende Kamerdebat ook overeind dat de AIVD geen blunders heeft begaan.

Bot zei gisteren echter dat is gebleken dat de inschattingen van zijn dienst over B. niet juist waren. ,,Dat je achteraf moet constateren dat je het in dat opzicht bij het foute eind hebt gehad, is natuurlijk iets waar deze dienst buikpijn van krijgt'', zei Bot. ,,Want je hebt iemand, naar achteraf blijkt, gewoon verkeerd getaxeerd.'' De AIVD hield een groep moslimextremisten, die de naam `Hofstadgroep' had meegekregen, al vanaf 2002 in de gaten. Tot de moord op Van Gogh op 2 november beschouwde de dienst Mohammed B. als een `randfiguur'. De dienst bleef die mening toegedaan ondanks een belastende verklaring over B. door `Hofstadlid' Nouredine el F., die in de zomer van 2004 na zijn arrestatie in Portugal op Schiphol werd gehoord. Volgens El F. was Mohammed B. erg gevaarlijk. De dienst beoordeelde de beschuldigingen van El F. destijds als ongeloofwaardig.

Een woordvoerder van de AIVD zegt in een reactie dat er geen tegenstijdigheden zijn tussen de ontboezeming Van Bot en de eerdere uitlatingen van zijn baas, Verhulst. ,,We zijn nog steeds van mening dat we op basis van wat we toen wisten de juiste keuzes hebben gemaakt'', aldus de woordvoerder. ,,Achteraf gezien ligt de zaak anders. Dan moet je wél vaststellen dat ons oordeel over Mohammed B. verkeerd is geweest.''

Morgen verschijnen twaalf verdachten van de Hofstadgroep opnieuw voor de rechter. De twaalf wordt onder andere verweten plannen te hebben gesmeed voor het vermoorden van de Kamerleden Hirsi Ali en Wilders.