Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Geopolitiek

VN: Crisis dreigt in Togo door geweld

De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, UNHCR, en het VN-Kinderfonds, Unicef, waarschuwen voor een dreigende humanitaire crisis in Togo.

De twee organisaties hebben gisteren de Togolese regering opgeroepen een vreedzame oplossing de vinden voor de politieke de politieke crisis die is ontstaan na de uitslag van omstreden presidentsverkiezingen. Dinsdagmiddag werd bekend dat Faure Gnassingbé, zoon van de overleden president Gnassingbé Eyadéma, de presidentsverkiezing van zondag had gewonnen met ruim 60 procent van de stemmen. De oppositie verwierp dit omdat er op grote schaal zou zijn geknoeid.

Het leger en aanhangers van de oppositie kwamen afgelopen week meerdere malen in botsing. Daarbij zou een onbekend aantal doden zijn gevallen, zeker zes en sommige hulporganisaties spreken over honderd doden. Buitenlandse waarnemers waarschuwden eerder deze week dat de chaos in het West-Afrikaanse land zich ,,als een lopend vuur verspreidt''.

Gisteren werd het Duitse Goethe-instituut in de hoofdstad Lomé in brand gestoken. Aanhangers van president Gnassingbé beschuldigen de Duitse ambassadeur ervan zich met de verkiezingen te hebben bemoeid door een oud-minister onderdak te verschaffen. Minister Boko had voorafgaand aan de verkiezingen gevraagd om uitstel uit vrees voor geweld.

Zowel de UNHCR als Unicef meldden dat steeds meer mensen Togo ontvluchten. In Benin hebben sinds dinsdag al bijna 6.500 Togolezen een veilig heenkomen gezocht. Onder de vluchtelingen bevinden zich zeker veertig kinderen, die op eigen houtje de grens zijn overgegaan.

,,We proberen zo snel mogelijk de grens over te steken, omdat in de komende uren het land in een bloedbad kan veranderen'', vertelde een vluchtelinge aan journalisten terwijl ze met een bootje de langune tussen Togo en Benin wilde overgaan.

Een woordvoerder van de UNHCR in Ghana vertelde dat er een gestage komst van vluchtelingen was. Zeker 400 mensen zouden het land hebben bereikt. Vanuit Genève zei de UNHCR de situatie ,,nauwlettend te volgen''.

De oppositie van Togo heeft gisteren gezegd te zullen praten met internationale bemiddelaars van de Afrikaanse Unie. De minister van Buitenlandse Zaken van Niger en vertegenwoordigers van de regionale organisatie Ecowas zullen dit weekeinde in Lomé arriveren.