Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Twente behaalt een punt tegen B-elftal van PSV

Tot opluchting van Heerenveen profiteerde FC Twente gisteravond voor eigen publiek maar gedeeltelijk van het gebrek aan scherpte en motivatie bij het al tot kampioen gekroonde PSV. Op jacht naar de vijfde plaats in de eindklassering, die recht geeft op deelname aan het UEFA-Cuptoernooi, kwam de club uit Enschede niet verder dan een gelijkspel: 2-2.

Dankzij het ene winstpuntje achterhaalde FC Twente concurrent Heerenveen op de ranglijst. Beide clubs delen de vijfde positie en hebben een positief doelsaldo van acht treffers. Heerenveen heeft nog wel een wedstrijd te goed. De Friezen gaan morgen op bezoek bij Feyenoord.

Met de titel op zak geloofde PSV het op bezoek bij FC Twente allemaal wel. In de aanloop van de return in de halve finale van de Champions League tegen AC Milan weigerden de Eindhovenaren tot het uiterste te gaan. PSV maakte geen gebruik van de basisspelers Park en Alex. Vogel verving na een klein uur aanvoerder Van Bommel. Bouma, Robert en De Jong ontbraken wegens blessures. Trainer Hiddink was wel aanwezig, maar liet de coaching tijdens de wedstrijd ook over aan assistent Eijkelkamp. Farfán mocht ook al na twintig minuten naar de kant. De Peruaan greep een keer naar zijn enkel en werd onmiddellijk door Sibon vervangen.

Lucius, Afellay en Bøgelund maakten voor de verandering deel uit van de basisformatie. Cocu verving Bouma opnieuw in het centrum van de verdediging. De routinier toonde net als tijdens de tweede helft van het duel met AC Milan aan dat hij op meerdere posities uit de voeten kan.

Het veredelde tweede elftal van PSV ging al te heftige duels opzichtig uit weg. Toch kende het gemotiveerde FC Twente aanvankelijk veel problemen met de bezoekers. Vennegoor of Hesselink was al in de zesde minuut dichtbij de openingstreffer. De spits kopte op de paal.

Gevaarlijkste speler bij de thuislclub was Touma. De aanvaller verscheen tot twee keer toe gevaarlijk voor doelman Gomes maar kwam niet tot scoren. Culina had maar een kans nodig. Hij liet de Braziliaanse doelman in de 62ste minuut met een geplaatst schot kansloos.

Onzeker ingrijpen van verdediger Zomer stelde Sibon vijf minuten later in staat om gelijk te maken. Weer twee minuten later gaf uitblinker Touma zijn ploeg FC Twente voorlopig wederom de beste papieren. Vennegoor of Hesselink voorkwam dat zijn oude club de landskampioen de tweede competitienederlaag toebracht. De Tukker bepaalde de eindstand op 2-2.

Scheidsrechter Vink onthield PSV in de slotfase een zuivere strafschop toen Zomer aanvaller Beasley ten val bracht. Gezien het beeld van de wedstrijd had PSV een overwinning niet verdiend. De Eindhovenaren wonden zich dan ook meer op over een actie van verdediger Majstorovic van FC Twente die vlak voor tijd Beasley hard uit de wedstrijd schopte. De Amerikaan heeft een vleeswond en onderzoek moet uitwijzen of zijn knie ook iets mankeert.

De medische staf van PSV maakt zich ook nog zorgen om Bouma die kampt met een rugblessure. Verdediger Ooijer ontbreekt tegen AC Milan al wegens een schorsing. PSV moet komende woensdag tegen de club uit de Serie A een 2-0 nederlaag zien goed te maken. Bij een eventuele uitschakeling kan de formatie van Hiddink zich volledig richten op de bekerfinale van 29 mei in de Rotterdamse Kuip tegen Willem II.

Volgende week zal PSV na de thuiswedstrijd tegen De Graafschap officieel de landstitel in Eindhoven vieren. Vorige week besloot de club met het oog op de halve finale van de Champions League het kampioenschap slechts met een bescheiden feestje in het stadion op te luisteren.

FC Twente

2

PSV

2

Ruststand 0-0. 62. Culina 1-0, 67. Sibon 1-1, 69. Touma 2-1, 77. Vennegoor of Hesselink 2-2. Schds: Vink. Tsch: 13.100. Gele kaart: Sjoekov, Heubach en Schuurman (FC Twente).