Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Topman Deutsche Börse moet aftreden

Werner Seifert zou moeten opstappen bij Deutsche Börse, maar de topman van de Duitse effectenbeurs lijkt vastbesloten zich aan zijn baan vast te klampen. Hoe langer hij zijn strijd volhoudt, des te groter de kans dat het bedrijf er onder zal lijden.

Seiferts grootste probleem is dat zijn naam verbonden blijft aan een strategie die nadrukkelijk is verworpen door zijn aandeelhouders – de mogelijke overname van de London Stock Exchange (LSE). Hij mag het idee verworpen hebben, maar het zal hem moeilijk vallen met enig werkelijk gezag een alternatieve strategie te volgen.

Seifert heeft uiteraard ook zijn aanhangers. Hij heeft het bedrijf immers de omvang gegeven die het mogelijk maakte om op de LSE te bieden. En de volgende serie resultaten zal naar verwachting indruk maken. Maar uiteindelijk waren er te weinig aanhangers om een overname te steunen tegen de prijs die hij bereid was te betalen.

Bovendien zijn de relaties met bepaalde aandeelhouders niet alleen verstoord op het gebied van de strategie. Er heeft een volledige ineenstorting van het vertrouwen plaatsgevonden met een aantal beleggers dat 13 procent van de aandelen controleert. Een aanzienlijk deel van hun staat dus absoluut vijandig tegenover de topman.

Bij ieder ander bedrijf zou een baas in deze positie allang de laan zijn uitgestuurd, maar bij Deutsche Börse niet. De commissarissen, die toezicht houden op de uitvoerende directeuren, hebben Seifert tot nu toe de hand boven het hoofd gehouden, ondanks het feit dat ze de LSE-overname hebben getorpedeerd. Daardoor waren ontstemde aandeelhouders gedwongen hun toevlucht te nemen tot de enige uitweg die nog voor ze open stond. Zij eisen een stemming in de jaarvergadering om de president-commissaris, Rolf Breuer, te kunnen wippen. Deze stemming, die is voorzien voor 25 mei, zou waarschijnlijk worden gevolgd door een buitengewone algemene vergadering die erop is gericht de hele raad van commissarissen te vervangen. Hierdoor ontstaat een vreselijk dilemma voor beleggers in Deutsche Börse. Velen zouden graag een nieuwe bezem aanstellen, maar niet ten koste van het verlammen van het bedrijf, en niet op zo'n confronterende manier. Dus het is denkbaar dat de stemming verloopt op een voor het bedrijf gunstige wijze. Iedere overwinning zou echter niet beslissend zijn. Er zal beslist sprake zijn van een omvangrijke proteststem. En als het bedrijf de stemming zou verliezen, zou de toestand ongelooflijk instabiel worden. Geen van beide uitkomsten is erg aantrekkelijk.

Het zou veel beter zijn als Seifert nog vóór de stemming zou aankondigen dat hij wil aftreden zodra een opvolger kan worden gevonden. Dat zou de weg plaveien voor een ordelijke opvolging en hem in staat stellen waardig te vertrekken.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar:

zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.