Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Een debat tussen de jonge linkse politici Ronald van Raak (Eerste-Kamerlid voor de SP), Kathalijne Buitenweg (voor GroenLinks lid van het Europees Parlement) en Diederik Samsom (Tweede-Kamerlid voor de PvdA). Ook een gesprek met de Rotterdamse korpschef Aad Meijboom over de toegenomen veiligheid in Rotterdam. Ned.3, 12.10-13.00u.

DOCUMENTAIRE

Close-up: Dick Bos weer in actie. Zie tv-vooraf. Ned.1, 18.30-19.30u.

Meer voor minder. Eerste aflevering van een vijfdelige serie waarin ouders hun uitwonende kinderen helpen om beter met geld om te gaan en hun financiën weer op orde te krijgen. Met eenvoudige adviezen is veel te besparen op boodschappen, telecommunicatie, verzekeringen en energie. SBS6, 19.30-20.00u.

Reporter: Hofstadgroep. Aan de vooravond van het vervolgproces tegen de Hofstadgroep, dinsdag, aandacht voor de vraag waarom justitie zo weinig succes boekt in terreurzaken. En waarom Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, ten onrechte werd gezien als een onbelangrijk lid. Ned.1, 21.30-22.05u.

AMUSEMENT & DRAMA

Wie was ik? Eerste aflevering van een 8-delige serie waarin deelnemers onder begeleiding van een regressietherapeut in trance worden gebracht en met presentator Derk Bolt naar de plaatsen gaan waarover zij in hun trance spraken. Een deel van de kijkers zal het programma zien als bewijs dat reïncarnatie bestaat. Ned.1, 20.50-21.30u.

PRAATPROGRAMMA

Meetingpoint. Zeventienjarig slachtoffer van een loverboy praat openlijk over haar verdriet, haar relatie, de vele verkrachtingen en traumatische gevolgen. Door niet uit angst te zwijgen hoopt zij een voorbeeld te zijn voor alle meisjes die te maken hebben met deze vorm van geweld en misbruik. Ned.1, 12.00-12.55u.

Wintertijd. Gesprek in het Lloyds Hotel in Amsterdam met D66-fractievoorzitter Boris Dittrich over cultuur, het vertrek van Thom de Graaf en het mediabeleid. Met o.a. fragmenten uit Mariken van Nieumeghen, een reportage over zijn levenspartner kunstenaar Joshua Rozenman, het toneelstuk Max Havelaar, Joni Mitchell en Tracey Chapman. Ned.1, 0.00-0.45u.

JEUGD

Wishkids. Aflevering in een serie waarin langdurig zieke kinderen samen met hun familie een dag lang worden verwend. Vanmiddag ontmoet de 17-jarige Irakese Mina, die door verbranding op zeer jonge leeftijd ernstig is verminkt, haar idool rapper Ali B. In het brandwondencentrum in Beverwijk ondergaat Mina meer dan vijftig operaties. Net5, 19.55-20.30u.

NATUUR

Mijn platteland. Het zangduo Saskia en Serge in Spijk, aan de oostgrens van het Groene Hart, laten hun lievelingsplekjes zien. Ook fragmenten van een cursus polsstokspringen, een bezoek aan een biologische boer en wonen in een vloedschuur. Deze schuren werden vroeger gebruikt om vee droog te zetten als de rivier buiten haar oevers trad. RTL5, 13.15-13.45u.

FILM

Batman Forever (Joel Schumacher, 1995, VS). Deel drie van de Batman-serie, waarin de Caped Crusader (Val Kilmer) in een uitzinnig vormgegeven Gotham City eindelijk zijn Robin vindt. Regisseur Schumacher maakte een stripachtige film in kauwgomplaatjeskleuren en schots-en-scheve beelden, waarin de hoofdrollen zijn weggelegd voor Tommy Lee Jones als de hijgende schizofreen Two-Face en de in mimische special effects grossierende Jim Carrey als The Riddler. Veronica, 18.10-20.30u.

The Fast and the Furious (Rob Cohen, 2001, VS). Hippe actiefilm over rivaliserende bendes, een infiltrerende agent (Paul Walker) en vooral over illegale straatraces met patserig opgevoerde Honda's. Met Vin Diesel als bendeleider. Veronica, 20.30-22.20u.

Indiana Jones and the Temple of Doom (Steven Spielberg, 1984, VS). Ook de tweede Indiana Jones-film (na Raiders of the Lost Ark) is een overrompelende avonturenfilm. Archeoloog Harrison Ford maakt korte metten met heidense Inca-rituelen in een der lucratiefste Amerikaanse films aller tijden. BBC1, 21.10-23.00u.

Die Brücke (Bernhard Wicki, 1959, West-Duitsland). Commercieel succesrijke anti-oorlogsfilm naar roman van Manfred Gregor. Zestienjarigen worden anno 1945 opgeofferd aan zinloze verdediging van onbelangrijke brug tegen geallieerden. ZDF, 22.00-23.40u.

The Jackal (Michael Caton-Jones, 1997, VS). Remake van The Day of the Jackal (Fred Zinnemann, 1973) ontbeert geloofwaardigheid. In vermommingen gespecialiseerde huurmoordenaar Bruce Willis zal een FBI-baas te grazen nemen. Om dat te voorkomen wordt de hulp ingeschakeld van de sympathieke IRA-terrrorist Richard Gere. BBC1, 23.20-1.15u.

RADIO

OVT. In het tweede uur geluidsfragmenten van voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog uit de verzameling van de Tielse amateur-geluidsjager Gerrit Bouwman (1918-1977). Hij gebruikte een techniek (de bandrecorder bestond niet) waarbij hij ter plaatse geluid vastlegde in de laklaag die op een glas- of zinkplaat was aangebracht. Na zijn dood stonden al die 562 platen jarenlang op zolder tot de oudste zoon Jan ze naar het Instituut voor Beeld en Geluid bracht. Radio 1, 11.04-12.00u.

Opium. Michiel van Erp vertelt over zijn boek Voor de geraniums waarin hij bericht over zijn belevenissen voor de televisieseries lang leve en Op avontuur. Verder vraagt Arie Storm zich af waar het in romans en verhalen om draait en wat een schrijver kan en wil bereiken met zijn werk. Radio 1, 19.04-20.00u.