Dit is een artikel uit het NRC-archief

Boeken

Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

25 jaar Beatrix. 's Morgens terugblikken en rechtstreekse verslagen uit de Ridderzaal met als sprekers premier Balkenende en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer in aanwezigheid van Beatrix en in de middag reportages over de oranjefeesten in Scheveningen en Haagse plekken die met het Huis van Oranje verbonden zijn. Aan het eind van de middag tussen 17.00 en 17.55 uur een discussie over de monarchie met o.a. ex-minister Bram Peper, historica Dorine Hermans en oud-royalty-commentator van de VRT Jan van den Berghe. 's Avonds live optredens van o.a. Marco Borsato en André van Duin. Ned.2, 10.00-22.30u.

Nova. Reportage over Canadese veteranen die in Nederland zijn om Koninginnedag te vieren en een gesprek met schrijfster Marion Bloem over haar actie `Een royaal gebaar' om uitgeprocedeerde asielzoekers toch een verblijfsvergunning te verstrekken. Ned.3, 22.10-22.35u.

PRAATPROGRAMMA

Debat op 1. Discussie met o.a. rabbijn Raph Evers, republikein Hans van den Bergh, CDA'er Anton Zijderveld en schrijfster Marion Bloem over de stelling dat de oranjes Nederland bij elkaar houden. Ned.1, 20.30-21.00u.

Op weg naar het Lagerhuis. Finale scholierendebatcompetitie met leerlingen van het Lyceum Oudehoven uit Gorinchem en het Udens College uit Uden. De scholieren debatteren over o.a. de vraag of de 38-jarige Willem-Alexander de 67-jarige Beatrix snel moet opvolgen. In de jury dichter des vaderlands Driek van Wissen. Het winnende schoolteam gaat naar Londen voor een bezoek aan het échte Lagerhuis. Ned.3, 21.05-22.00u.

DRAMA & KUNST

Private life of a masterpiece. Aflevering in een serie over de verhalen achter beroemde kunstwerken behandelt vanavond het erotisch geladen meesterwerk The kiss van Gustav Klimt. `De kus' is zo lang het bestaat onderwerp van veel speculatie. Is het een zelfportret waarin Klimt zijn seksuele honger vergelijkt met die van Don Juan? BBC2, 20.00-20.50u.

De Kroon. Tv-film over de dreigende regeringscrisis in 2002 als gevolg van het voorgenomen huwelijk van prins Willem-Alexander en de Argentijnse Máxima Zorreguieta. De toenmalige premier Wim Kok vraagt Max van der Stoel in 2001 af te reizen naar New York om daar vader Jorge Zorreguieta ertoe te bewegen niet naar de bruiloft van zijn dochter te komen. Met Eric van der Donk, Hadewych Minis e.a. Ned.3, 22.35-0.15u.

FILM

28 Days (Betty Thomas, 2000, VS). Licht verteerbare tragikomedie waarin Sandra Bullock in 28 dagen moet afkicken van de alcohol in kliniek van kettingrokende psychiater Steve Buscemi. Bullock kan onverwacht aardig uit de weg met de scherpe oneliners van scenariste Susannah Grant. VRT, 21.30-23.13u.

The Spy Who Loved Me (Lewis Gilbert, 1977, Engeland). Derde James Bond-film met Roger Moore. Samen met Russische spionne Barbara Bach bestrijdt hij de megalomane Curd Jürgens. Ook met het stalen gebit van Richard Kiel. SBS6, 21.55-0.40u., onderbroken door Hart van Nederland.

The Devil's Advocate (Taylor Hackford, 1997, VS). Al Pacino fleemt, schmiert, grijnst, gromt en fluistert zoals het een baarlijke duivel betaamt. Maar de briljante jonge advocaat Keanu Reeves wil maar niet in de gaten krijgen dat hij in dienst is getreden bij Satan. Effectief griezelamusement volgens het boekje. Veronica, 22.00-0.40u.

Das Boot - Director's cut (Wolfgang Petersen, 1996, Duitsland). Peperdure verfilming van Lothar-Günther Buchheims autobiografische bestseller (1973). Het verslag van het claustrofobische bestaan in een U-Boot anno 1941 werd goeddeels gezuiverd van nazistische elementen. Met Jürgen Prochnow. ARD, 23.10-2.30u.

Brandende liefde (Ate de Jong, 1983, Nederland). Gemakkelijk-grove en onzekere verfilming van roman van Wolkers vertoont tal van reclamefilmtechnieken. Peter Jan Rens probeert gestalte te geven aan provocerende kunstacademieleerling annex overjarige puber Jan, geïntrigeerd door zowel ijzeren hospita Ellen Vogel als geraffineerde vamp Monique van de Ven. Ned.2, 23.45-1.20u.

Red Sonja (Richard Fleischer, 1985, VS). Voormalig fotomodel Brigitte Nielsen speelt in zeemleren badpak hoofdrol in tweedimensionaal sword and sorcery-avontuur. In haar wraak op de moordenaars van haar familie wordt ze bijgestaan door Arnold Schwarzenegger. VRT, 23.50-1.14u.

Saving Grave (Nigel Cole, 2000, Engeland). Lichtvoetige, beetje imbeciele komedie over eerzame weduwe uit Cornwall (Brenda Blethyn), die een faillissement tracht af te wenden door marihuana te verbouwen. Ned.1, 0.05-1.45u.

RADIO

Knetterende letteren. Debat over de vraag of boeken inspireren tot het maken van reizen. Voorts

Sanneke van Hassel over haar bundel IJsregen. 747AM, 14.02-15.00u.

Opium. Journalist en jonkheer Binnert de Beaufort vertelt over zijn debuutroman Blauw Bloed waarin hij de vriendschap beschrijft tussen twee jongens van adellijke afkomst. Verder theatermaker en muzikant Felix Strategier over het liedjesprogramma Heb dank, o Majesteit met foute en stoute oorlogsliederen en kunsthistorica Marga Altena over de expositie Beatrix, ons gezicht in het Museum voor Communicatie in Den Haag. Radio 1, 19.04-20.00u.

Šimek 's nachts. Gesprek met de 82-jarige Fred Schwarz die op 15-jarige leeftijd als joodse jongen het gevaarlijke Wenen van 1938 ontvluchtte, in Nederland belandde en hier in 1940 alsnog door de nazi's werd opgepakt. Over de verschrikkingen in Westerbork en Auschwitz-Birkenau schreef hij zeer gedetailleerd zijn persoonlijke belevenissen in het boek Treinen op dood spoor. Radio 1, 0.04-1.00u.