Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

TBA

Als het meisje-in-burqa op het hoesje van Annulé geen statement is! Vermoedelijk gaat onder dit gewaad Natalie Beridze zelf schuil, een jonge elektronica-muzikante uit de Georgische hoofdstad Tbilisi. Die titel slaat op het stempel waarmee haar uitreisvisa menigmaal in één klap ongeldig werd gemaakt. Helemaal waardevrij is deze plaat dus niet, maar ook zonder voorkennis van deze voor ons westerlingen nogal exotische achtergrond is Annulé zeer genietbaar. In niet minder dan 22 stukken van een bijna anekdotische lengte boort Beridze een breed scala aan elektronische stijlen aan – van minimale, abstract klikkende techno tot melancholieke soundscapes en donkere, triphop-achtige sferen waarin haar monotoon reciterende stemgeluid beurtelings aan Tricky en aan AGF doet denken. Met een minimum aan middelen weet Beridze/TBA de spanning optimaal vast te houden. Na Colleen (Parijs), Ada (Keulen) AGF (Berlijn) en MIA (Sri Lanka) is TBA de zoveelste veelbelovende vrouwelijke elektronica-muzikante uit relatief exotische streken. Zo welluidend kunnen emancipatie en globalisering dus ook uitpakken.

Annulé

(Max Ernst, distr. Lowlands)****