Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Rodehond in bible belt

De rodehond heerst sinds september 2004 in Nederland. Tot nu toe alleen onder mensen die om geloofsredenen niet tegen de virusziekte gevaccineerd zijn. De eerste patiënten werden in het oosten van het land gemeld. Inmiddels is het virus in de hele zwarte-kousengordel aanwezig. Het aantal gemelde zieken was in april weer hoger dan in voorgaande maanden en de epidemie zal naar verwachting tot in de zomer voortduren.

Rodehond maakt kinderen hangerig en koortsig. Bij de helft van de patiënten ontstaat een rozerode vlekkerige huiduitslag. Rodehond is besmettelijk door hoesten en niezen en heeft een vrij lange incubatietijd, van 2 tot 3 weken. Voordat hij ziek wordt is een patiënt al besmettelijk.

Rodehond is vooral een bedreiging voor de kinderen van zwangere vrouwen die besmet raken. Het virus kan miskramen en geboorteafwijkingen veroorzaken: doofheid, oogafwijkingen (prinses Christina), orgaanafwijkingen en groeiachterstand. Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zijn tot nu toe 22 besmette zwangere vrouwen bekend, waarvan er 9 in het meest riskante eerste trimester van de zwangerschap besmet raakten.