Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Purperreiger

Langs de dichtbegroeide rietoevers van de Nieuwkoopse Plassen huist de purperreiger. Het was voor mij jarenlang een vogel van horen zeggen, tot de slanke, tengere reiger (Ardea purpurea) zich in prachtkleed toonde. Vergeleken met de blauwe reiger is de purper- of rode reiger duizelingwekkend zeldzaam en ook schuw. De bovenzijde en vleugels zijn donkergrijs, de hals rossig en de sierveren die van de mantel afhangen variëren van kastanjebruin tot lilarood. Het is een zomervogel die in de herfst wegtrekt naar het Middellandse Zeegebied. De felgele poten met de zwarte schenen eindigen in opmerkelijk lange tenen, of zoals het in een vogelboek staat: `Als men ze ziet lopen is het net alsof ze steeds op hun eigen tenen trappen'. De purperreiger die zich van mijn stil zeilende boot niets aantrek, waadt in het moeras, behoedzaam een poot optrekkend, weer neerzettend, en opnieuw. Hierbij bewijzen die tenen goede diensten. De lange, dolkvormige snavel houdt de watervogel behoedzaam gereed, om meteen toe te stoten om voedsel te vinden.

Illustratie:

Rein Stuurman

(Zien is kennen!)

freriks@nrc.nl