Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Politie van Oslo: `De Schreeuw' is niet verbrand

De politie van Oslo ontkent dat de twee geroofde meesterwerken van Edvard Munch verbrand zijn. De stad Oslo wil 85 miljoen euro schadevergoeding eisen als De Schreeuw en Madonna wel vernietigd zijn.

Dat meldt de Noorse krant Aftenposten. De stad zal die claim richten tot de mensen die veroordeeld worden voor de roof van de kunstwerken uit het Munch Museum in Oslo. Daar werden op zondag 22 augustus 2004 onder bedreiging van het aanwezige publiek de werken op klaarlichte dag geroofd. Men wacht met het indienen van de eis tot schadevergoeding omdat de politie zeer optimistisch is over het terugvinden van de schilderijen.

Donderdag meldde een andere Noorse krant, Dagbladet, dat de werken vermoedelijk zijn verbrand. Dat baseerde men op een geheim politierapport en bronnen in het criminele circuit. De werken zouden zijn verbrand omdat de politie de daders te dicht op de hielen zat. De leider van het politieonderzoek, Iver Stensrud, ontkende vervolgens in een radiouitzending echter iets te weten over een geheim rapport of over het verbranden van de schilderijen. ,,In het algemeen geef ik geen commentaar, maar bij de politie gebruiken we Dagbladet doorgaans niet als een betrouwbare bron.''

Drie mensen zitten vast in verband met de diefstal. Geen van de drie kan via technisch bewijs met de zaak worden verbonden. De personen die voor de roof verantwoordelijk zijn, zijn nog niet gevonden. De politie herhaalt dat binnenkort nieuwe arrestaties te verwachten zijn.

De politie vermoedt dat er een verband bestaat tussen de kunstroof en een gewelddadige bankoveral in Stavanger op 5 april 2004. De spectaculaire roof van de werken van Munch zou zijn bedoeld als afleidingsmanoeuvre en om de politie bezig te houden. Bij de overval in Stavanger werd 8 miljoen euro buitgemaakt en kwam een politieman om het leven. De in Malaga opgepakte topcrimineel David T. zou betrokken zijn bij beide zaken.

De directeur van het Munch Museum, Gunnar Sørensen, zei donderdag dat hij voortaan gewapende begeleiding van de politie wil als werken uit de collectie vervoerd moeten worden. Hij vindt dat zijn museum werken moet blijven uitlenen aan andere musea in Noorwegen en het buitenland. ,,We hebben een verantwoordelijkheid om Munch overal te tonen.''

Edvard Munch maakte in de loop van zijn leven vier versies van De Schreeuw.