Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Arbeidsmarkt

Partijen akkoord over CAO voor profs

Na drie onderhandelingsrondes ligt er een principeakkoord voor een nieuwe, driejarige CAO in het betaald voetbal.

Belangrijkste punten uit de overeenkomst zijn het instellen van een sociaal fonds voor opleiding en (om)scholing van voetballers, het invoeren van een ouderdomspensioen en een opgerekte dekking van de ongevallenverzekering.

De werkgevers, verenigd in de Nederlandse Federatie van Betaald voetbal Organisaties (FBO) en de sociale partners, te weten de vakbonden VVCS en ProProf, maakten gisteren het resultaat van de onderhandelingen bekend. Het principeakkoord wordt op 26 mei voorgelegd aan de clubs in het betaald voetbal.

De nieuwe CAO zal, bij goedkeuring, ingaan op 1 juli 2005 en eindigen op 30 juni 2008. Directeur K. Andriessen van ProProf is content met het resultaat, ook al heeft zijn vakbond geen apart calamiteitenfonds voor uitzonderlijke gevallen kunnen bewerkstelligen. ProProf hamerde daarop na de zware beenblessure van de voetballer Niels Kokmeijer. De speler van Go Ahead Eagles moest na een grove charge van Spartaan Bouazouan zijn profvoetballoopbaan opgeven.

,,Het instellen van een calamiteitenfonds bleek te kostbaar'', zegt Andriessen. ,,Maar we hebben dat kunnen ondervangen door de dekking van de ongevallenverzekering op te krikken van 68.000 naar 150.000 euro. Dat maakt veel uit en nam onze bezwaren op dit punt weg.''

De directeur van ProProf is vooral ook blij met het sociaal fonds. ,,We kunnen opleiding en scholing voor voetballers nu handen en voeten gaan geven. Dat is zeer belangrijk voor de verdere professionalisering van de bedrijfstak voetbal. Deze hele CAO laat zien dat het betaald voetbal niet meer achteraan loopt op het gebied van arbeidsafspraken.''

Scheidsrechter Eric Braamhaar fluit komende zomer tijdens het wereldkampioenschap voetbal voor spelers onder twintig jaar. Dat deelde de wereldvoetbalbond FIFA gisteren mee. Het kampioenschap wordt door Nederland georganiseerd, van 10 juni tot en met 2 juli. De KNVB oefende enige druk uit op de FIFA voor de benoeming. De wereldvoetbalbond wilde aanvankelijk alleen arbiters laten fluiten die ook volgend jaar op het WK in Duitsland actief zullen zijn.