Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

Overheid mist kunst

Bij het Instituut Collectie Nederland worden kunstwerken vermist die zijn uitgeleend aan ambassades, ministeries en rijksdiensten.

Dat zei Staatssecretaris Medy van der Laan (Cultuur) donderdag tegen de kamercommissie voor Cultuur. ,,Ik ben er al een aantal maanden druk mee bezig. We hebben er als ministerraad collectief de schouders onder gezet.''

Het Instituut Collectie Nederland (ICN) is onder andere verantwoordelijk voor het beheer van meer dan 100.000 kunstwerken in het bezit van de overheid.

Eerder ontkende OCW berichten in de regionale pers dat er ,,honderden, zo niet duizenden'' werken verdwenen zijn. Soms zouden ze zijn meegegeven aan ambtenaren als afscheidscadeau. Volgens OCW is het te vroeg voor zulke speculaties, omdat het onderzoek nog niet is voltooid.

Van der Laan gaf toe dat er kunst verdwenen is. ,,Niet alles komt boven water. Onze indruk is niet dat het om werken van grote waarde gaat. Hoe de zaken hebben kunnen verdwijnen weten we niet. Het kan onschuldig zijn, het kan diefstal zijn.''

Er komt een nieuwe beheers- organisatie bij ICN. Van der Laan beloofde de Kamer voor de zomer nader in informeren.