Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Media

Nieuw op televisie: echte kunstenaars

Wat gebeurt er als je kunstenaars oproept deel te nemen aan een reality tv-programma genaamd Artstar, onder leiding van de succesvolle galeriehouder Jeffrey Deitch? Dit: meer dan 350 kunstzinnige types (en een handvol grappenmakers) verschijnen met kunst onder de arm op de stoep van galerie Deitch Projects in Soho, New York. Deitch en een aantal kunstcritici nemen snel alle kunst door en kiezen negen kandidaten uit. Menigeen spreekt schande van deze `uitverkoop'. ,,Er zijn kennelijk nog maar twee niveau's: ploeterende kunstenaar, en artstar'', verzucht een anonieme kunstenaar op zijn blog. ,,Triest hoe Amerika met zijn kunstenaars omgaat.'' In een online discussiegroep van kunsttijdschrift Artforum merkt ene Wally Cox op: ,,Om wie denk je dat het gaat? Om de kunstenaars of om Jeffrey?''

En dan? Dan wordt het stil. De Artstar-auditie vond plaats in februari, en sindsdien is de kans dat Amerikaanse tv-kijkers kunnen zien hoe kunstenaars te werk gaan aanzienlijk afgenomen. Het voortbestaan van GalleryHD, een kunstkanaal dat Artstar per sateliet zou gaan uitzenden, is onzeker nu de exploitant zijn steun heeft ingetrokken. James Fuentes, een van de producenten van Artstar en curator bij Deitch, blijft hoopvol. ,,De pilot van Artstar is opgenomen, en die willen we in de herfst uitzenden'', zegt hij. ,,We hebben nog andere tv-zenders benaderd, zoals de BBC.'' Artstar zou, met een budget van 1 miljoen dollar, zeven afleveringen van een uur moeten krijgen. De tv-kunstenaars wonen niet bij elkaar, en weggestemd worden ze evenmin. Ze werken aan een groepstentoonstelling. Levert dat drama op? Fuentes vindt van wel. ,,Het is een interessante groep mensen. Behalve jonge kunstenaars zit er ook een 65-jarige welzijnswerker bij die beelden maakt.''