Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Wonen

`Met meer geld is het toch leuker zoeken'

De woningmarkt stagneert: huurders blijven vaak lang goedkoop wonen, starters komen niet aan de bak en dure huizen staan lang te koop. Hoe vinden mensen hun ideale huis? Deel 1: het eerste koophuis.

Haar nieuwe huis in Den Haag heeft alles wat Deborah de Koster (27) zich kon wensen: twee slaapkamers, een studeerkamer, een grote woonkamer, veel licht, winkels dichtbij, een goede tramverbinding naar het centrum, sportschool om de hoek en dicht bij zee. ,,Heerlijk, op een mooie zomeravond naar het strand met vriendinnen en een fles rosé mee! Ik ben echt verslaafd geraakt aan het strand sinds ik in Den Haag woon.'' Die extra slaapkamer wilde De Koster, die samenwoont met haar vriend, voor de ruimte. ,,En met oog op de toekomst.''

Het is een bovenetage van 90 vierkante meter geworden in ,,zo'n echte ouderwetse Haagse portiekwoning''. Net niet in de buurt die ze voor ogen had, maar wel er tegenaan. Een tuin was geen vereiste, vertelt De Koster, die als verkoop- en marketingmedewerkster werkt bij een fabrikant van lasergrafeermachines en grootformaatprinters. ,,Want een leuk huis met tuin in een goede buurt is onbetaalbaar. En een huis met tuin in een minder goede buurt wilde ik liever niet met oog op inbraakgevaar. Bovendien heb je op een bovenverdieping geen buren boven je.''

De etage in de oude portiekwoning is De Kosters eerste koophuis. In juni krijgt ze de sleutel. De Koster heeft vier à vijf jaar gezocht naar haar eerste koopwoning, al was dat niet altijd even intensief. ,,Ik woonde in Delft, maar daar zijn koopwoningen voor starters onbetaalbaar. Er is daar eigenlijk maar één betaalbare flat voor beginners op de woningmarkt en dan betaal je ook al 120.000 euro.''

Ze kon wel iets krijgen in Moerwijk, tussen Delft en Den Haag in. ,,Dat was een nieuwbouwappartement dat destijds 150.000 gulden moest kosten. Maar ik heb het niet gedaan, want ik was bang dat ik daar niet zou kunnen aarden.'' Had ze dat appartement maar wel gekocht, denkt ze nu wel eens. ,,Ze staan nu te koop voor 110.000 euro!''

De Koster zocht vooral naar woningen op de website Funda.nl, later ook op andere huizensites. Nooit via een makelaar. ,,Zonde van mijn geld. Ik dacht: ik weet toch zelf het beste wat ik wil? En ik wilde wel graag een eigen huis, maar het was nu ook weer niet heel dringend.''

Bovendien was ze kritisch, waardoor veel huizen afvielen. ,,Ik had een uitvoerig lijstje met eisen: centrale verwarming, dubbele ramen, een goed dak, nieuwe leidingen en elektriciteit, nette buurt en een bovenwoning, zodat je geen bovenburen hebt en je makkelijk een dakterras kunt aanleggen. Want daar is de gemeente Den Haag tegenwoordig nogal soepel in. Als een huis niet aan al die eisen voldeed, dan ging ik er niet eens kijken.''

Het zoeken werd een stuk makkelijker toen bleek dat De Koster een veel hogere hypotheek kon krijgen dan ze aanvankelijk dacht. ,,Ik had een testje gedaan op de website van een bank en daar kwam uit dat ik 110.000 euro hypotheek kon krijgen, inclusief kosten koper. Dat betekent dat ik een huis van een ton kon kopen. Maar dan kom je niet in de beste buurten uit.'' Toen ze uiteindelijk met een vriend ging praten die hypotheekadviseur is, bleek dat ze 150.000 euro kon lenen. ,,Dat was toch wat leuker zoeken.''

De Koster heeft het huis in haar eentje gefinancierd. ,,Mijn vriend is namelijk net een eigen bedrijf begonnen, dus het was lastig voor hem om een hypotheek te krijgen. Maar ik vind het wel een veilig gevoel zo: we kunnen dit huis dus met één salaris betalen.'' Haar woonlasten bedragen straks 420 euro per maand exclusief, niet heel veel meer dan de 400 euro inclusief die ze nu betaalt voor haar huuretage.

Qua ruimte moeten De Koster en haar vriend wel wat inleveren. ,,We wonen nu in een heel groot huurhuis, met vijf slaapkamers. We konden het kopen voor 150.000 euro, maar daar hebben we toch vanaf gezien. Er moet zó veel aan gebeuren: de kozijnen zijn rot, er zou een nieuwe badkamer in moeten, de indeling zou veranderd moeten worden, er zit geen centrale verwarming in. 's Winters moeten we in de woonkamer slapen, want in de rest van het huis is het veel te koud. Bovendien ligt het huis langs een drukke weg en heeft het geen dubbele ramen. Ik denk dat de renovatie bij elkaar nog eens 50.000 euro zou vergen.''

Haar nieuwe woning wordt niet haar eindstation, dat weet De Koster nu al. ,,Ik ben gek op oude huizen, maar een ruime nieuwbouwwoning met tuin lijkt me toch ook wel wat. En met meer geld en eventuele gezinsuitbreiding krijg je toch ook weer andere woonwensen. Maar Den Haag, ja, dat is het wel.''

Dit is een serie over mensen en hun woonwensen. Volgende week: het jonge gezin dat groter wil wonen.

www.nrc.nl Dossier woningmarkt