Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Lynndie England bekent schuld

De Amerikaanse soldate Lynndie England zal maandag schuld bekennen aan de mishandeling van Iraakse gedetineerden in de gevangenis Abu Ghraib. Dat heeft haar advocaat vanochtend bekend gemaakt.

England (22) komt lachend en soms met de duimen omhoog voor op een aantal van de foto's waarop Amerikaanse militairen gedetineerden mishandelden en vernederden. Wereldwijd leidden de foto's tot afschuw toen ze vorig jaar openbaar werden. De meeste beelden zijn genomen door korporaal Charles Graner, de vriend van England. Hij zou haar hebben opgedragen te poseren.

England zal volgens haar advocaat maandag schuld bekennen in ruil voor strafvermindering. Daardoor kan ze een maximum gevangenisstraf van elf jaar opgelegd krijgen in plaats van de 38 jaar die werd geëist voor mishandeling, samenzwering, aanranding en onfatsoenlijk handelen.

Vriend Graner werd in januari door een militaire jury veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. De mishandelingen in Abu Ghraib waren, zo zegt het Amerikaanse ministerie van Defensie, ,,incidenten'' en een dergelijke behandeling van gevangenen is niet goedgekeurd door hogere officieren of door het Witte Huis.