Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Locatelli:

De Italiaanse virtuoze violist en componist Pietro Locatelli, geboren in 1695 in Bergamo, woonde van 1729 tot aan zijn dood in Amsterdam. Een marmeren gedenkplaat aan zijn huis, Prinsengracht 506, herinnert aan de componist, een tijdgenoot van Händel, Bach en Vivaldi die pas veertig jaar geleden in ons land beroemd werd. Zijn Vioolconcert in D op. 3 nr 1 klonk bij de tv-serie Memorandum van een dokter met Bram van der Vlugt, nu de nationale Sinterklaas. Ton Koopman en het Amsterdam Baroque Orchestra hebben nu andere muziek van Locatelli op cd gezet. Zoals het Concerto op. 7 nr 6 (`Il pianto di Arianna') waarin de viool van Margeret Faultless de klagende zangstem van Arianna verbeeldt. Met zijn constante afwisseling tussen snelle, langzame en nog veel langzamer delen met tokkelingen op de luit is het een grillig en hoogst aantrekkelijk stuk van onze Locatelli.

Amsterdam Baroque Orchestra

Challenge CC72134*****