Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Lage winststijging ChevronTexaco

ChevronTexaco heeft in het eerste kwartaal van dit jaar veel minder geprofiteerd van de stijging van de olieprijzen dan andere energieconcerns. De nettowinst steeg ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar met slechts 5 procent tot 2,68 miljard dollar (2,07 miljard euro). Dat heeft het Amerikaanse bedrijf gisteren bekendgemaakt. De winst per aandeel kwam uit op 1,28 dollar, aanzienlijk minder dan de 1,38 dollar die analisten in doorsnee hadden voorspeld. ChevronTexaco liet weten dat de winst is gedrukt door onverwachte productiestops bij twee raffinaderijen. De omzet van het concern ging door de stijging van de olieprijzen wel flink omhoog, met 22 procent tot 40,44 miljard dollar.