Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Denksport

Kramnik dreigt FIDE met nieuw schisma

Vladimir Kramnik heeft geen zin deel te nemen aan het toernooi om het wereldkampioenschap. De schaker uit Moskou vindt dat hij als regerend wereldkampioen klassiek schaak meer rechten bezit. Hij wil best spelen, maar dan in een match tegen de winnaar van dit toernooi, dat in het najaar in Argentinië wordt gehouden, verklaarde hij gisteren.

De ene dwarsligger heeft de schaakwereld nog niet verlaten, of de volgende eist zijn rechten op. Garri Kasparov, de man die de schaakwereld met een scheuring opzadelde, stapte in maart op. Hij onttrok het wereldkampioenschap in 1993 aan de wereldschaakbond FIDE en organiseerde het zelf.

Kramnik was in oktober vorig jaar beter dan de Hongaar Peter Leko en mocht zich wereldkampioen klassiek schaak noemen. Kramnik wenst het lange en zware herenigingstoernooi te omzeilen. Hij spaart liever zijn krachten voor een lucratieve match.

Maar nu 's werelds sterkste schaker (Kasparov) eerder afhaakte en diens opvolger als wereldkampioen klassiek schaak diens voorbeeld volgt, dreigt een flinke devaluatie. Daarmee is de scheuring niet hersteld, maar juist dieper dan ooit.