Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Jazztrompetist Benny Bailey (79) overleden

Jazztrompetist Benny Bailey is op 14 april op 79-jarige leeftijd overleden. Dit heeft de Sociale Dienst in Amsterdam vrijdag bekendgemaakt.

De begrafenis van Bailey is dinsdag in Amsterdam. De trompetist werd vooral bekend door zijn bedrage aan het album Swiss Movement van Eddie Harris en Les McCann. Zijn solo's in Cold Duck Time en Compared to What waren beroemd. Later gaf Bailey toe weinig op te hebben met funky muziek. De trompetist werd in 1925 geboren in Cleveland waar hij later het conservatorium bezocht. In de jaren veertig speelde hij met Bull Moose Jackson en Scatman Crothers en werd hij lid van de Lionel Hampton Orchestra. Een Europese tour van dit orkest deed hem in Zweden belanden, waar hij lang verbleef. Later woonde hij in Duitsland. Bailey werkte met Eric Dolphy, met de Kenny Clarke-Fransy Boland Big Band, de George Gruntz's Concert Jazz band en hij werd in 1986 lid van de Paris Reunion Band. In 1999 trad hij nog op met de Highlight Jazz Orchestra. In december speelde hij met John Engels bij het afscheid van het Bimhuis in Amsterdam.