Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Hotelplan verkoopt deel van filialen

Reisketen Hotelplan doet bijna de helft van zijn vestigingen in Nederland van de hand. De reisorganisatie opereert onder de merknamen Brooks, Van Staalduinen en Schoenmaeckers. Door de opkomst van het internetboeken moeten van het totale aantal van 59 filialen er 27 verdwijnen. Dat heeft Hotelplan gisteren bekendgemaakt.

W. de Wolf, directeur van Hotelplan Nederland, zei te hopen dat het aantal gedwongen ontslagen onder de ruim 250 medewerkers beperkt kan worden tot twintig. In een sociaal plan is met de ondernemingsraad afgesproken dat voor getroffen werknemers ander werk binnen de onderneming zal worden gezocht. Van veertien bureaus staat vast dat ze worden verkocht. Zeven locaties moeten voor het eind van het jaar zijn verkocht, anders worden ze gesloten. Zes vestigingen gaan al op korte termijn dicht. De 32 filialen die overblijven, zitten vooral in het westen van het land.

Hotelplan is volgens De Wolf gedwongen de maatregelen te nemen door de sterk veranderende reiswereld en de economisch onzekere tijden.

De reisorganisatie ziet dat reizen meer via internet worden verkocht en dat toeristen met specifieke wensen juist behoefte hebben aan beter advies in reisbureaus. ,,Daarom zullen de filialen die blijven meer specialistisch worden, bijvoorbeeld op het gebied van Europa, verre reizen of cruises.''

Ook andere grote reisorganisaties in Nederland constateren dat zich de afgelopen jaren een grote verschuiving heeft voorgedaan van vakantieboekingen van reisbureaus naar het internet. Meer dan de helft van de reizen loopt nu al via internet, daar komt geen reisbureau meer aan te pas. Voor nieuwe verkopers, zonder kantoor, is het heel eenvoudig op de markt te komen als `direct sellers' van vakanties.

Nederland en de Scandinavische landen lopen op dit terrein voorop in Europa. Marktleiders op reisgebied in Nederland zijn nog steeds TUI (o.a. Arke en Holland International), Thomas Cook (Neckermann, Vrijuit) en OAD. TUI en Thomas Cook die beide ressorteren onder Duitse moederbedrijven, zijn zelf zeer actief met de verkoop van reizen via internet.

Hotelplan is een onderdeel van Migros, de grootste supermarktketen van Zwitserland. Ook een bank en benzinestations behoren tot het concern. De Migros-groep had vorig jaar een omzet van 13 miljard euro. In totaal telt Migros 80.000 werknemers.