Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Geen wormen maar bonbons

Het proces tegen Michael Jackson wegens seksueel kindermisbruik duurt al negen weken. Zijn ex-vrouw Debbie Rowe deed een bekentenis.

De achtste en negende week van het proces tegen Michael Jackson wegens seksueel misbruik verliepen vrij gunstig voor de ex-King of Pop. Vooral de laatste dagen van de negende week brachten vermoedelijk niet wat de openbaar aanklager, Tom Sneddon, daarvan had verwacht. Afgelopen woensdag en donderdag getuigde Jacksons ex-vrouw, Debbie Rowe, nadat rechter Rodney Melville dit maandag had toegestaan. De rechter negeerde het verweer van Jacksons verdediging dat Rowe's getuigenis slechts `een blik wormen' zou opleveren.

Maar Rowe bleek niet de verbitterde vrouw die Sneddon ongetwijfeld hoopte te horen en te zien: het blik wormen bleek een doos bonbons. Woensdag vertelde zij nog wel over haar moeizame, driejarige huwelijk met Michael Jackson dat twee kinderen opleverde: Prince Michael en Paris. ,,We deelden nooit een huis'', zei ze. Ook liet ze weten dat ze na hun scheiding in 1999 de kinderen zelden mocht zien.

Huilend bekende Rowe dat ze had gelogen toen ze in 1993 voor de camera zei dat `Jackson een voorbeeldige ouder was.' Maar ze ontkende dat ze tot deze uitspraak was gedwongen door Jackson en zijn personeel. Ze zei te hopen dat ze weer contact zou krijgen met Jackson en haar kinderen en noemde haar ex-man een `vriend'.

Donderdag deed Rowe er nog een schepje bovenop in haar getuigenis. Ze zei te hopen dat ze zou worden herenigd met Jackson en haar kinderen. Ze noemde haar ex-man genereus en vriendelijk, ,,een geweldige vader, lief voor kinderen en een briljante zakenman''. Volgens Rowe wordt Jackson gemanipuleerd door zijn omgeving en wordt hij ,,omringd door opportunistische gieren die uit zijn op zijn miljoenen''.

Het beeld dat Rowe schetste van Michael Jackson strookte niet met de getuigenis van Janet Arvizo, de moeder van Gavin, in de achtste week van het proces. Op maandag 18 april vertelde zij dat Jackson helemaal niets gaf om kinderen, maar alleen ,,om wat hij met kinderen kon doen''. De volgende dag rakelde de advocaten van Jackson weer een oude zaak op tijdens de vijfde getuigenis van Janet Arvizo. Zij ondervroegen haar over de 150.000 dollar die ze in 1998 had gekregen, nadat ze het bewakingspersoneel van een winkel had beschuldigd van seksueel misbruik. Dit zou hebben plaatsgevonden toen haar zoon Gavin was opgepakt wegens winkeldiefstal. Op dinsdag 19 april getuigde ook Gavins grootmoeder. Zij vertelde dat Gavin en zijn oudere broer `andere jongens' waren geworden na hun verblijf op Neverland, het landgoed van Michael Jackson.

Op donderdag 21 april kwam Jacksons ex-veiligheidsmedewerker met een mogelijk belastende getuigenis. Hij vertelde dat er een week lang een briefje hing op een bord in een onderkomen van de bewakers op Neverland waarop stond dat Gavin Arvizo het landgoed niet mocht verlaten. Hij voegde hier aan toe dat kinderen nooit zonder toezicht het landgoed mochten verlaten. Tijdens zijn getuigenis bleek ook dat volgens een logboek van Jacksons veiligheidspersoneel Janet Arvizo en haar twee zonen op een dag in 2003 Neverland gedurende een paar uur hadden verlaten. Een van de aanklachten tegen Jackson is dat de mevrouw Arvizo en haar zonen werden vastgehouden op Neverland om hen te dwingen tot op video vastgelegde lofzangen op Jackson.

Ondanks het niet ongunstige verloop van het proces voor Jackson hebben zijn advocaten onderling ruzie gekregen. Maandag werd bekend dat advocaat Brian Oxman is ontslagen. Eerder was al duidelijk geworden dat hoofdadvocaat Mesereau en Oxman, al jarenlang de huisadvocaat van de familie Jackson, onenigheid hadden. Oxman moest achter zijn collega's zitten in de rechtszaal en als hij het woord wilde voeren, maakte Mesereau met een handbeweging duidelijk dat hij moest zwijgen. Maar als vertrouweling van de familie Jackson kreeg Oxman gedurende de zittingen van de rechtbank in Santa Maria wel het vaakst iets in het oor geluisterd door Michael Jackson. Op 23 maart viel Oxman flauw in de rechtszaal en moest hij in een ambulance naar het ziekenhuis worden gebracht.

Debbie Rowe is een van de laatste getuigen die zijn opgeroepen door de openbaar aanklager. Naar verwachting zullen de komende weken de getuigen van Jacksons verdediging hun verhaal doen. Onder hen zijn hoogstwaarschijnlijk Diana Ross, Stevie Wonder en Liza Minelli.