Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Geconfijte venkel met aardbeien

De aardbeien die nu te koop zijn komen uit de kas, maar in Nederland gekweekte rassen als Elsanta en Lambada smaken daar niet minder om. Ze zijn geurig en hebben veel smaak. Ik geeft het recept van twee toetjes, allebei voor vier personen.

Van het eerste zult u opkijken; het gaat om gebakken aardbei met gekonfijte venkel. Misschien kan ik u over de streep trekken door erbij te zeggen dat het een idee betreft van de Vlaamse kok Peter Goossens van restaurant Hof van Cleve. Hij kreeg met dit soort opmerkelijke creaties onlangs zijn derde Michelinster (waardoor België Nederland weer is voorbijgestreefd in het driesterrenklassement). Maak de venkel schoon (vingers eraf, harde kern uit de onderkant snijden), snijd hem in blokjes en kook die in 2 deciliter water met de suiker in 12-15 minuten beetgaar. Spoel de venkel met koud water af, laat de groente afkoelen en uitlekken in een zeef. Was de citroen, rasp de schil van de citroen (zonder wit vlies) fijn. Met de nu volgende stappen moet u wachten tot vlak voor het serveren. Haal de kroontjes weg, was de aardbeien en verdeel ze in kwarten. Verhit de boter en bak daarin de venkel, maar voorkom dat de blokjes verkleuren. Warm op zacht vuur de citroenrasp en de stukken aardbei tot hooguit 1 minuut mee. Maal wat peper boven de pan uit. Verdeel de aardbeien met de venkel over 4 borden. Schep er een bol ijs bij.

Het tweede nagerecht. Simpel en smaakvol. Serveer per persoon een kom met daarin allereerst Turkse yoghurt (te krijgen in Turkse winkels), dan een lepel vloeibare honing en tot slot pitloze groene druiven en stukjes aardbei.

Eerste toetje voor 4 personen:

1 venkelknol van 300 gram

100 gram suiker

200 gram aardbeien (b.v. Elsanta of Lambada)

1 citroen

30 gram boter

versgemalen zwarte peper

vanilleroomijs

Tweede toetje;

Turkse yoghurt

4 eetlepels vloeibare honing

100-150 gram pitloze groene druiven

150-200 gram aardbeien