Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Europa is best belangrijk, maar waarom eigenlijk?

Eindelijk is de aandacht voor het referendum in Nederland op gang gekomen. Folders worden door bewindslieden uitgedeeld voorzien van uitspraken als `U bent toch ook voor een democratisch Europa?' Vragen die suggereren dat de huidige EU-wetgeving het tegendeel bevordert. Maar waar blijft de informatie die duidelijk maakt wat in de nieuwe Grondwet anders geregeld wordt dan nu en waarom dat een verbetering is?

Europa is best belangrijk, maar waarom? Ik zie weinig concrete voorbeelden en hoor meestal gemeenplaatsen als ,,goed voor de werkgelegenheid''. Ik doe een beroep op de voor- en tegenstanders van de Grondwet op te houden met `telling' en meer aan `showing' te gaan doen. We hebben allemaal de tekst gekregen; nu de uitleg nog.

Het blijven steken in `vaststellen' en het ontbreken van uitleg zie ik in de opiniepeilingen. Er lijken steeds minder mensen voor de Grondwet te gaan stemmen. Waarom? Wat zijn de overwegingen van de `nee'- en van de `ja'-stemmers? En hoeveel van die overwegingen zijn niet rationeel? Ik betrap mezelf erop dat ik denk dat de Grondwet een verbetering is van de huidige situatie en dat ik tóch zin heb om een nee-stem te geven. Heel irrationeel als afstraffing van deze regering die zich tot nu toe beperkt tot het uitdelen van een foldertje en een inhoudelijke discussie uit de weg lijkt te gaan. Of krijgen we nog een debat op de televisie van Balkenende tegen Marijnissen? Eén ding is zeker: met Jip en Janneke-taal komt het kabinet er niet. Er zullen argumenten moeten komen. Zo niet, dan is het gevaar groot dat velen een `nee' gaan geven om te kijken welke paniek dat bij het kabinet veroorzaakt. Natuurlijk is een referendum daar niet voor bedoeld, maar kinderachtige voorlichting kan nu eenmaal tot kinderachtig gedrag leiden.