Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Duitse regering stelt prognose van de economie bij

De Duitse regering heeft haar groeiprognoses voor de economie opnieuw naar beneden bijgesteld. Ze gaat nu uit van een expansie van 1 procent dit jaar. Dat was eerst 1,6 procent. Ook voor volgend jaar zijn de vooruitzichten slechter dan eerst werd verwacht. De tegenvallende groei hangt onder meer samen met de dure olie. Die maakt bedrijven terughoudend met investeren en het aantrekken van personeel. Ook de Duitse consument wordt door de dure olie op hogere kosten gejaagd en houdt zo minder geld over voor andere zaken. Dat laatste is juist nodig om de Duitse economie, de grootste van Europa, weer aan te laten trekken. Daarnaast speelt de grote werkloosheid mee. Die bereikte begin dit jaar een naoorlogs record, toen 5 miljoen mensen geen baan hadden.