Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Dood Calipari houdt VS en Italië verdeeld

De Verenigde Staten en Italië blijven het grondig oneens over het schietincident in Irak waarbij een Italiaanse veiligheidsagent om het leven kwam.

Dat blijkt uit de gezamenlijke verklaring die de ministeries van Buitenlandse Zaken van beide landen gisteren uitgaven.

,,De onderzoekers zijn niet tot een gemeenschappelijke conclusie gekomen, ofschoon ze het wel eens waren over feiten, bevindingen en talrijke aanbevelingen.'' Waar de verschillen van mening tussen de Amerikanen en Italianen dan wel liggen, staat niet in de verklaring.

De Italiaanse veiligheidsagent Nicola Calipari kwam op 4 maart om het leven toen Amerikaanse militairen het vuur openden op de auto waarin hij de Italiaanse journaliste Giuliana Sgrena naar het vliegveld van Bagdad begeleidde. Sgrena, kort daarvoor vrijgelaten door haar Iraakse gijzelnemers, raakte gewond bij de schietpartij.

Direct na het incident verklaarde het Amerikaanse leger dat de wagen met Calipari en Sgrena te hard reed en niet reageerde op stopsignalen en waarschuwingsschoten. Eerder deze week meldde een anonieme Amerikaanse bron dat de Amerikaanse onderzoekers vinden dat de militairen niets te verwijten valt. Daarentegen heeft Sgrena steeds beweerd dat de auto niet te hard reed. Volgens haar werd Calipari opzettelijk gedood.

De zaak leidde tot grote commotie in Italië. De Amerikaanse president Bush bood excuses aan voor de dood van de geheim agent.