Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Algemeen

`Discriminatie op Camp Smitty'

Allochtone leden van de militaire politie werden tijdens de Irak-missie door hun collega's en leidinggevenden gediscrimineerd, vernederd en gekwetst. Ze hebben hierover een klacht ingediend.

Dat meldt het Algemeen Dagblad vandaag.

Het gaat om allochtone leden van de eerste en de derde Irak-missie die op Camp Smitty waren gelegerd, aldus de krant. Wooordvoerder R. Hirs van de klachtencommissie van Defensie bevestigt tegenover het AD dat leidinggevenden is verweten dat zij te weinig aandacht aan de misstanden hebben besteed. De aanklacht van één wachtmeester is nog in behandeling bij de klachtencommissie. Hij zegt dat zijn collega's hem stelselmatig uitmaakten voor oplichter, dief en heuler met de vijand. Ook zouden hem teksten als ,,Marokkanen niet zijn te vertrouwen'' en ,,gooi de Arabieren de zee in'' zijn toegebeten. Bij de commissie zouden getuigen hebben bevestigd dat dergelijke teksten zijn geuit. Militaire vakbonden zijn verontwaardigd over het vermeende wangedrag. Voorzitter Jean Debie van de VBM/NOV vreest `Amerikaanse toestanden'. Wim van den Burg van de AFMP eist dat de schuldigen hard worden aangepakt. De wachtmeester, een Nederlander van Marokkaanse origine, werkt al jaren bij de marechaussee. Hij zegt voor de missie in Irak nooit problemen gehad te hebben. Hij deed pas na terugkeer in Nederland aangifte. Door zijn culturele achtergrond en kennis van het Arabisch, had hij beter contact met de Irakezen. Dat leidde tot sneren van zijn collega`s.