Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Zorg

Dik en 40? Kans op dementie

Mensen die als veertiger veel te dik waren hebben een 75 procent grotere kans dan slanke mensen om tussen hun zeventigste en tachtigste al dement te zijn. Bij mensen die echt niet vetzuchtig, maar `gewoon' te dik zijn, is het risico met 55 procent verhoogd.

Het is voor het eerst dat dikte of vetzucht in de volwassen jaren als risicofactor voor relatief vroege dementie wordt ontmaskerd. De cijfers rollen uit onderzoek onder het klantenbestand van de grote Amerikaanse ziektekostenverzekeraar en gezondheidszorgleverancier Kaiser Permanente.

Het is een analyse van de gegevens van ruim tienduizend klanten in het noorden van Californië die tussen 1964 en 1973 40 tot 45 jaar oud waren, waarvan gewicht, lengte en huidplooidikten bekend waren en die sinds die jaren onafgebroken bij Kaiser Permanente verzekerd waren. De onderzoekresultaten zijn gisteren gepubliceerd op de website van het British Medical Journal.

Het mechanisme van vetzucht naar dementie lijkt in eerste instantie voor de hand te liggen. Te dikke mensen krijgen eerder hartziekten en diabetes. En die beide aandoeningen verhogen de kans op dementie. Maar na correctie van het bestand voor hartziekten en diabetes bleef het verband tussen dikte en dementie voluit in stand. ,,Misschien heeft vetzucht een directe invloed op het verval van zenuwen'', concluderen de onderzoekers. Vrouwen lopen overigens meer gevaar dan mannen, maar het is niet zeker of dat verschil blijft bestaan als veel grotere groepen mensen worden gevolgd.