Dit is een artikel uit het NRC-archief

Onderwijs

De pabo 4

Hoewel elke reactie op de huidige stand van zaken in het basisonderwijs kan worden afgedaan met het argument dat iedereen maar het liefst het onderwijs zou terug wensen zoals dat vroeger in zijn of haar tijd werd gegeven, blijkt uit het zeer verontrustende artikel van Duursma dat er ook werkelijk alle reden is om de noodklok te luiden en die klok niet meer los te laten totdat de minister of haar oordoppen uit haar oren trekt of vlucht van het oorverdovende lawaai.

Het lukte me niet om het artikel rustig uit te lezen toen ik begreep dat pabo-studenten het vak Nederlands aan het einde van het eerste jaar kunnen afsluiten met een 5,0 of als dat niet lukt na hun tweede jaar met een 5,5. Arme schapen kun je denken, maar nog veel zieliger is het totale onderwijssysteem: docenten, leidinggevenden, inspectie, ambtenaren en de volksvertegenwoordigers en hun minister samen in een zelfgecreëerde moloch die het financieringssysteem is en die ervoor zorgt dat resultaten direct gekoppeld zijn aan geld voor de onderwijsinstellingen. Het begrip voldoende/ onvoldoende is gedevalueerd, want een 5,5 is genoeg na twee jaar Nederlands onderwijs aan een pabo. Zelfs de veilige marge van de 6 is losgelaten. Het is maar een arbitraire conventie om een 6 te eisen, maar het lijkt me een nuttige en ook veilige conventie als je enig niveau wilt bereiken.