Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

De Geus is tegen minimumloon voor 13-jarigen

Minister De Geus van Sociale Zaken verzet zich tegen het instellen van een wettelijk minimumjeugdloon voor 13- en 14-jarigen. De bewindsman heeft cassatie aangetekend tegen het besluit van het gerechtshof in Den Haag dat deze jongeren recht hebben op een minimumloon. Dat blijkt uit een brief die hij gisteren aan de Tweede Kamer heeft geschreven. Eind vorige maand bevestigde het gerechtshof een eerdere uitspraak van de rechtbank in Den Haag over het minimumloon voor 13- en 14-jarigen. Maar volgens een woordvoerder van Sociale Zaken blijft de minister van mening dat hiermee ten onrechte de indruk wordt gewekt dat deze jongeren volwaardig kunnen deelnemen aan het arbeidsproces. Sinds 1996 mogen 13- en 14-jarigen licht werk verrichten. De vakcentrale FNV en CNV Jongeren hebben in 2001 een rechtszaak tegen de Staat aangespannen. Volgens de vakbeweging worden de jongeren nu onvoldoende beschermd tegen uitbuiting. Het gerechtshof noemde het ontoelaatbaar dat 13- en 14-jarigen een andere behandeling krijgen dan oudere jongeren. Op dit moment is het minimumloon voor 15-jarigen gesteld op 17,51 euro bruto per dag, meldt het ministerie. Indicaties voor uurtarieven geeft het ministerie niet.