Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Cristina Branco

De in ons land verbazend populaire Portugese zangeres Cristina Branco rust niet lui op haar lauweren. Zo opent ze haar zevende cd, het luxe uitgevoerde Ulisses, met een stukje a capella, een geste die van moed getuigt. Verrassend is ook dat de traditionele snarenbezetting, onder leiding van `guitarra'-speler, echtgenoot en arrangeur Custódio Castelo, in veel liedjes is uitgebreid met een piano. Dat instrument speelt een grote rol in `Liberté', een in het Frans gezongen tekst van de dichter Paul Eluard en heeft zelfs het monopolie in `A Case of you', voor honderd procent van Joni Mitchell.

Moet de luisteraar uit dit alles de conclusie trekken dat Branco doelbewust probeert het label fado van zich af te schudden als te dwingend en stereotype? De zoveelste toernee door de lage landen die op 7/5 in het Arnhemse Musis Sacrum begint, kan helderheid scheppen over waar Cristina Branco (1972) naar toe wil. En of Nederland bereid is haar daarbij te volgen.

Ulisses

(Universal 982 666 9)****