Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Calco

Het Calco Open Parenkampioenschap van Nederland was vorige week zaterdag een prooi voor de grote favorieten Vincent Ramondt en Berry Westra. Met een voorsprong van maar liefst vijf procent hield het duo de rest van het veld achter zich. Een echte verklaring voor dit succes kon Westra niet goed geven, behalve een bescheiden: ,,Het was weer zo'n dag van op het juiste moment op de juiste plaats zijn.'' Onderstaand spel uit dit Calco NK is een van de meest ingewikkelde bridgehanden die ik ooit ben tegengekomen. Eerst maar eens kijken hoe het de winnaars verging. Berry Westra zat als west in 2#S gedoubleerd. Hij verloor twee hartens, drie klavers en twee schoppens met als resultaat min driehonderd. Het leverde de Westra en zijn partner een bovengemiddelde score op (58 procent), want nogal wat zuidspelers haalden plus 400 in 3SA na een schoppenstart. De leider kan dan veilig de ruiten ontwikkelen.

W/-

♠ 6

♡ A H V 4

♦ V B 5 3

♣ A H V 8

♠ A V 10 9 7 4

♠ 3 2

♡ 10 5

♡ 8 6 3 2

♦ 9

♦ A H 7 2

♣ 9 7 5 2

♣- B 10 3

♠ H B 8 5

♡ B 9 7

♦ 10 8 6 4

♣ 6 4

Maar wat indien west passief met klaveren start? De leider, die pas zeven vaste slagen telt, wint en speelt ruiten van tafel. Oost neemt en switcht naar schoppen. De leider moet klein leggen en west wint goedkoop. Deze speelt harten of klaveren door. De leider moet nu west van zijn hartens strippen (en oppassen dat hij zelf niet in dwang komt) en daarna ingooien met de vierde klaveren. Indien west dan vervolgt met ♠A en schoppen na, zijn ♠B-H de achtste en de negende slag. En indien west vervolgt met een andere schoppen, kan de leider weer de ruitens verder ontwikkelen. En nu het gekke: bij een passieve hartenstart gaat de leider uiteindelijk wel down, mits west tijdig de klavers deblokkeert! Ondanks de hulp van de double-dummy analyzer Deep Finesse duurde het heel lang voor ik dat door had, maar die hartenstart is een dodelijk aanval op de vitale entrees. Echt iets voor puzzelaars.

Deze week besloot de bridgebond de Team Cup af te lasten, dit wegens het te lage aantal inschrijvingen. Naast de Meesterklasse viertallen en paren was de Team Cup qua sterkte de derde competitie van ons land.