Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beurzen en beleggen

Bod rivaal ABN op Banca Antonveneta

De overnamestrijd rond het Italiaanse Banca Antonveneta heeft een nieuw hoogtepunt bereikt. Gisteren bracht Banca Popolare di Lodi, de grote rivaal in deze strijd van ABN Amro, een bod uit op Antonveneta.

ABN Amro – dat met de overname een nieuwe thuismarkt wil creëren – wilde gisteren geen reactie geven op het bod van Lodi dat vlak voor de aandeelhoudersvergadering van Antonveneta is gepubliceerd. Die stond vanochtend om 10 uur op het programma. Verwacht wordt dat Lodi als nieuwe grootaandeelhouder een nieuw bestuur probeert te lanceren dat het bod van ABN Amro alsnog als vijandig zal kwalificeren. De huidige leiding van Antonveneta staat achter het bod van ABN Amro.

Lodi zegt 26 euro per aandeel Antonveneta te willen betalen in vergelijking tot de 25 euro die ABN Amro beleggers in het vooruitzicht stelt. Het bod van ABN Amro is echter volledig in contanten waar Lodi een mengeling biedt van aandelen, obligaties en contanten. Het bod van Lodi was gistermiddag, mede als gevolg van koersveranderingen, 23,60 euro waard.

Het vermogen van Lodi is de afgelopen weken onder wettelijk toegestane grenzen gedaald als gevolg van de omvangrijke aankoop van aandelen Antonveneta. Het bod van Lodi op Antonveneta is bijna driemaal zoveel als het zelf op de beurs waard is. Verschillende analisten noemden het bod van Lodi gisteren `onlogisch'.

Topman Rijkman Groenink zei donderdag tijdens de aandeelhoudersvergadering van ABN Amro, dat hij alleen al uit tactische redenen niet kon zeggen of ABN zou overwegen het bod voor Antonveneta te verhogen. Analisten hebben het bod van 25 euro al als `duur' omschreven.

De strijd barstte eind maart los, toen ABN Amro het bod bekend maakte op de bank uit Padua waar het al tien jaar een belang in heeft.

Het spelletje: pagina 22