Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Bloederig gooi- en smijtwerk

Wie wil weten waar Quentin Tarantino de mosterd haalt, wordt door de steeds verder uitpuilende dvd-markt uitstekend op zijn wenken bediend. Neem nu bijvoorbeeld de martial arts-held Sonny Chiba, die voor de oplettende Tarantino-adepten al na True Romance een fenomeen werd. In die film, waarvoor Tarantino alleen het scenario schreef, vermaakt de door Christian Slater gespeelde held zich in een verlaten bioscoop uitstekend met het knal-boem-bam-pets-geweld van de Streetfighter-films. Die trilogie waarin Bruce Lee's ruige evenknie Chiba gestalte gaf aan de nihilistische held Takuma `Terry' Tsuguri, bestaande uit The Streetfighter (1974), Return of the Streetfighter ('74) en The Streetfighter's Last Revenge ('75), is nu op dvd verkrijgbaar. Zonder noemenswaardige extra's maar met des te meer gooi- en smijtwerk voor je geld.

Recentelijk mocht Chiba, die sinds de jaren zestig in ruim 100 films optrad, bij wijze van eerbetoon nog even opdraven in Tarantino's Kill Bill: Vol. 1. Veel van de vele vechtsporten waarin hij een zwarte band bezit kregen we daarin echter niet van hem te zien. Daarvoor moet de liefhebber, ook vandaag de dag nog, want Chiba is nog volop actief, naar de videotheek voor de beter obscure Japanse of Hong Kong-genrefilm. Laat ik u er niet mee vermoeien. Drie delen Streetfighter is ook wel even genoeg: films die ook vandaag de dag nog niets aan energie en schaamteloos bloedvergieten hebben ingeboet.

Vergeleken met Sonny Chiba is Bruce Lee maar een watje. De Japanse vechtmachine mept op bevel. Met eer heeft dat allemaal vrij weinig te maken. En van de in martial arts vaak zo bevrijdende zelfspot is ook maar summier sprake. Dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de idiote seventies vormgeving en kostuums in kleurcombinaties die Terry Tsuguri er als vanzelf onschuldig doen uitzien.

Een maf pak is ook het geheime wapen van Zebraman, de superheld die aan de fantasie van Chiba's jongere landgenoot Miike Takashi ontsproot. Die is in Nederland in ieder geval veel bekender, door veelvuldige bezoekjes aan het Filmfestival Rotterdam en een filmstijl waarin evenmin op een litertje rondsproeiend bloed wordt gekeken. En ook Zebraman is totaal over the top, maar dan op een manier die zichzelf niet al te ernstig neemt: lulletje rozenwater Shinichi identificeert zich zo met zijn tv-held Zebraman, dat hij op een dag besluit in gestreept kostuum op pad te gaan om de wereld te redden. Wat dan weer goed uitkomt, aangezien hij direct een stelletje buitenaardse wezens met snode plannen tegen het lijf loopt.

The Streetfighter Trilogy

en Zebraman

Films:**** Extra's: