Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Opvoeden

ALS EEN MAN EN EEN VROUW RUZIE MAKEN...

... dat was de titel van het artikel in Leven &c van vorige week. Maar het stuk gaat eigenlijk over de vrouw die ruzie maakt met de man. Hier mijn bijdrage aan deze belangrijke discussie.

Het is niet 's mans sterkste punt, communiceren over zijn gevoelens, maar aan het vermaarde invoelend vermogen van de vrouw hapert ook het een en ander. Het zijn doorgaans vrouwen die vinden dat de relatie niet meer goed is, maar het grappige is dat juist de vrouwen vaak deze relatie veranderd hebben. De relatie begon met het streven naar intimiteit. Het seksuele aspect is daarvan niet het minste. Zolang er geen kinderen zijn, of beter, als er nog kinderen moeten komen, kunnen de partners het goed met elkaar vinden. De man met zijn in het algemeen sterkere, meer frekwente seksuele behoefte vindt zijn bedje gespreid. En dan zijn de kinderen er en wijdt de vrouw zich aan de kinderen, of doen ze dat allebei. Ze hebben het druk alle twee, behalve met elkaar. En na enige tijd begint de prinses eisen te stellen. Hij moet meer met de kinderen doen of hij moet haar weer als prinses gaan benaderen, terwijl zij hem helemaal niet als een prinses probeert te verleiden. Dus maakt ze ruzie. Het gespreide bedje blijkt niet meer onvoorwaardelijk toegankelijk. Als man moet hij stoer zijn, maar op afroep ook liefst een zachtaardige, begrijpende pseudo-vriendin. Misschien lukt het een vrouw om zich in te leven in dit soort ver uiteen liggende sferen.

De vrouw vindt de relatie eigenlijk niet goed meer en begint eisen aan hem te stellen. Via de seksualiteit laat ze hem – hoofdpijn – weten dat hij niet meer aantrekkelijk genoeg is voor wat voorheen vanzelfsprekend was. Hij gaat aan zichzelf twijfelen en stort zich op zijn werk, zijn hobby's, zijn vrienden of zoekt een buitenechtelijke relatie. Of, afhankelijk van zijn energie, alles tegelijk. Er is amper een prettiger manier van egoreparatie te bedenken dan een buitenechtelijke relatie.

Het is heel de vraag of hij hiermee gelukkiger zal zijn dan met de echtelijke relatie. Maar de vrouw denkt niet voor niets: hij heeft een ander. Want zonder dat hij concreet een ander heeft, begrijpt de vrouw ook wel dat ze hem min of meer die richting uit geduwd heeft. Zij kon vermoedelijk ook niet anders. Het is toch eigenlijk een stumper-relatie, die van man en vrouw.