Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Als de nacht en de dag: 4 en 5 mei

Ruim zestig jaar geleden begon de strijd van de geallieerden tegen de Duitse bezetter, culminerend in de capitulatie op 5 mei 1945. Het hele jaar door wordt dit herdacht en gevierd onder het motto `Vrijheid delen is de kunst'. De meeste activiteiten vinden plaats rond 4 en 5 mei. Onder de hoede van het Nationaal Comité 4 en 5 mei is op verschillende sites informatie te vinden.

Op de website www.4en5mei.nl is een en ander te vinden over het comité zelf, maar de site dient toch vooral als een startpagina die doorklikmogelijkheden biedt naar verschillende andere sites.

Op www.herdenkenenvieren.nl ligt de nadruk op de twee dagen zelf: `Vier en vijf mei horen bij elkaar, als de nacht en de dag'. En dus wordt uit de doeken gedaan wat de betekenis is van herdenken en vieren, hoe de invulling van deze begrippen zich ontwikkeld heeft sinds 1945 en hoe in het buitenland wordt omgegaan met de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog.

Alle activiteiten die dit lustrumjaar plaatsvinden staan in een database op www.60jaarbevrijding.nl. Het programma omvat verschillende herdenkingen, vieringen, tentoonstellingen en festivals.

Op www.bevrijdingsfestivals.nl staat het programma van de dertien grote bevrijdingsfestivals op 5 mei, met optredens van Ali B, Beef! en Thé Lau, de `Ambassadeurs van de vrijheid'. De Koninklijke Luchtmacht stelt helikopters ter beschikking om de artiesten door het land te vervoeren.

Een overzicht van meer dan tweeduizend oorlogsmonumenten en 950 herdenkingen in het hele land staat op www.oorlogsmonumenten.nl. Speciaal voor kinderen is op deze site dat@kid, waar voor kinderen van tien tot twaalf jaar uit de doeken wordt gedaan wat herdenken inhoudt.

Drieënvijftig personen vertellen op de website www.oorlogsgetuigen.nl wat herdenken voor hen betekent. Ieder portret op deze website illustreert de ervaringen en gevoelens van deze oorlogsgetuigen. Het zijn getuigenissen met verschillende invalshoeken: burgers uit Europa en voormalig Nederlands-Indië die in concentratie- en interneringskampen hebben gezeten, gijzelaars, dwangarbeiders, verzetsmensen, militairen, leden van de koopvaardij.

Ten slotte zijn er nog twee educatieve websites. Op www.s-pion.nl staat een online catalogus van educatief materiaal over de oorlog, samengesteld in samenwerking met Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea. En op www.werkstukwo2.nl staat een uitgebreide handleiding voor het maken van een werkstuk of spreekbeurt voor leerlingen in het voortgezet onderwijs.

Herdenken en vieren: Nationaal Comité 4 en 5 mei.