Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Terrorisme

Aanslagen in Irak eisen dertig levens

Irak is gisteren opnieuw getroffen door een reeks bomaanslagen. Aan het einde van de dag waren er zeker 31 doden gevallen en meer dan honderd gewonden, onder wie enkele Amerikanen.

Volgens de autoriteiten ging het om een gecoördineerde actie, waarbij vooral de Iraakse politie en legerpatrouilles het doelwit waren. De meeste van de zeventien aanslagen vonden 's ochtends plaats in en rond de hoofdstad Bagdad, en met name in de wijk Athamiya.

De serie aanslagen maakt de nieuwe regering van premier Ibrahim Jaafari duidelijk dat de opstandelingen ondanks een aantal relatief rustige maanden nog net zo sterk zijn als altijd. Jaafari beloofde eerder deze week, vlak voordat het parlement zijn regering goedkeurde, ,,een glimlach terug te brengen op de gezichten van kinderen''.

Een van de doelwitten was gisteren een restaurant waar veel agenten en leden van de Nationale Garde aan het ontbijt zaten. Een autobom ontplofte vlak bij het restaurant. Om de chaos te vergroten schoten rebellen ook een serie mortiergranaten af.

In de plaats Madaen, ongeveer 40 kilometer ten zuiden van Bagdad, explodeerden drie autobommen bij een politiepost, een ziekenhuis en enige tijd later bij een moskee. Ook in Baquba, Balad en Dujail, ten noorden van Bagdad, en de Koerdische stad Arbil en de zuidelijke shi'itische stad Basra ontploften autobommen. Naast Iraakse slachtoffers, werden ook enkele Amerikaanse militairen gedood, en raakten Amerikanen gewond.

Het Amerikaanse leger kwam gisteren met een ongewone verklaring over het geweld. De VS willen ,,iedereen thuis ervan geruststellen'' dat de aanslagen niet op Amerikaanse troepen zijn gericht, maar op Irakezen, aldus de verklaring. ,,Ze lijken het resultaat van de verklaring over de nieuwe Iraakse regering.'' Er zijn inmiddels 1.577 Amerikanen omgekomen in Irak.

Abu Musab al-Zarqawi, de Jordaanse extremist die de opstandelingen leidt, waarschuwde in een opgenomen boodschap echter de Amerikaanse president Bush dat hij niet zou opgeven tot Irak vrij is. Al-Zarqawi eiste de aanslagen van gisteren op, kondigde nog meer aanslagen aan en meldde dat de ,,de zonen van de islamitische natie standvastig te staan''.