Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Film

Ramsj

Joachim Fest: Plotting Hitler's death. Paperback, Henry Holt 1996, 420 blz., van €17,50 voor €6,95. Scheltema Amsterdam; Donner Rotterdam

De beroemdste aanslag op Hitler vond plaats op 20 juli 1944 en was georganiseerd door Claus Schenk von Stauffenberg. Maar er werden nog zeker vijftien andere aanslagen op Hitler beraamd. Sommige werden in een vroeg stadium ontdekt, maar een paar maal scheelde het slechts een paar minuten of een paar centimeter of Hitler was er geweest. Joachim Fest brengt de aanslagen en plannen daartoe voor het eerst gedetailleerd in kaart, in een boek dat leest als een thriller. Met enkele zwartwitfoto's.

Daniel Jonah Goldhagen: Een morele afrekening. Gebonden, Manteau/ De Bezige Bij 2002, 382 blz., van €29,50 voor €11,50. De Slegte (www.deslegte.com)

Geruchtmakend boek over de rol van de katholieke kerk tijdens de holocaust. Goldhagen toont aan dat de betrokkenheid van Kerk en paus bij de jodenvervolging veel verder gaat dan tot nu toe werd aangenomen. Volgens hem waren de kerkleiders volledig op de hoogte van de vervolgingen. Zij spraken zich er echter niet tegen uit en deden niks om het verzet aan te moedigen. Bij Scheltema in Amsterdam is de originele, Engelstalige editie (A Moral Reckoning) afgeprijsd van €31,95 tot €7,95.

Amos Elon: Duitsland en zijn joden. Paperback, Meulenhoff 2002, 446 blz., van €29,90 voor €12,50. Steven Sterk Utrecht

De jodenvervolgingen in Duitsland kwamen natuurlijk niet uit de lucht vallen. Er was een lange geschiedenis van antisemitisme aan vooraf gegaan. Toch kende de joodse gemeenschap in Duitsland ook periodes van grote culturele bloei. In dit boek beschrijft Amos Elon de geschiedenis van het Duitse jodendom van 1743 tot 1933. Uit het Engels vertaald door Margreet de Boer.

Robbie Dell'Aira, Feico Hoekstra: Faustius. Gebonden, Europese Bibliotheek 2002, 152 blz., van €18,50 voor €5,90. Steven Sterk Utrecht

De Faust van Goethe was geïnspireerd op een historische figuur, de Duitse alchemist Johann Georg von Faust (1480-1540). Die verbleef een tijd in Nederland, onder andere in Batenburg, Waardenburg en Leeuwarden. Sporen hiervan zijn terug te vinden in volksverhalen, liedjes, gedichten en toneelstukken – bronnen die in dit boek door Dell'Aira en Hoekstra met veel geduld bij elkaar zijn gesprokkeld.

Mardges Bacon: Le Corbusier in America. Gebonden, MIT Press 2001, 406 blz., van €69,90 voor €25,–. Roelants Nijmegen (024-3221734; www.roelants.com)

In 1935 maakte Le Corbusier een tournee door de Verenigde Staten. Hij hield er lezingen en ontmoette allerlei invloedrijke mensen. Toch leverde dit bezoek hem geen opdrachten op. Zijn teleurstelling hierover verwerkte hij in een boek waarin hij Amerika 'het land van timide mensen' noemde. In `Le Corbusier in America' geeft Mardges Bacon een gedetailleerde reconstructie van het Amerika-avontuur van Le Corbusier.

Morris Adjimi (ed.): Aldo Rossi, Drawings and Paintings. Gebonden, Princeton Architectural Press, 216 blz., van €49,95 voor €22,50. Roelants in Nijmegen

Aldo Rossi (1931-1997) werd wereldberoemd als architect. Maar hij schilderde en tekende ook. In dit fraaie en zeer verzorgd uitgegeven boek (in groot formaat) is een thematische selectie uit Rossi's kunstzinnige werk samengebracht. Er zijn hoofdstukken over landschappen, honden, paarden, havens enzovoorts. Het gaat om kleurrijke, impressionistische tekeningen waar relatief vaak óók gebouwen op te zien zijn.

Margarita Tupitsyn: Malevich and Film. Gebonden, Yale University Press 2002, 173 blz., van €45– voor €19,50. Roelants in Nijmegen

De Russische schilder Malevitsj (1878-1935) geldt als een van de belangrijkste pioniers op het gebied van de abstracte kunst. Minder bekend is dat hij ook experimenteerde met fotografie en film. Tupitsyn brengt dit deel van Malevitsj' werk hier nu voor het eerst in kaart. Zij kon daarbij gebruik maken van bronnen die tot voor kort onbereikbaar waren. Met tientallen afbeeldingen, in kleur en z/w.

Noboru Yoshimura, Phil Anderson: De Kaisha. Gebonden, Contact 1998, 272 blz., van €36,08 voor €9,99. De Slegte (www.deslegte.com)

Interessant boek over de normen en waarden van het Japanse bedrijfsleven. Yoshimura is een Japanse bankdirecteur, Anderson een Amerikaanse hoogleraar bedrijfskunde. Samen interviewden zij tientallen Japanse `middenmanagers' die uitlegden hoe hun `kaisha', hun bedrijf, in elkaar steekt.

Rosamond McKitterick: Medieval World. Gebonden, Times Books 2003, 304 blz., van €45,00 voor €24,50. De Boekenmarkt Den Haag (070-3658226; www.de-boekenmarkt.nl)

Hoe zag de wereld er in de Middeleeuwen uit? Welke landen waren toen de wereldmachten en hoe veranderde dat tussen de val van het Romeinse rijk in 500 en de ontdekking van Amerika in 1492? Dat kun je nazien in dit degelijke boek, dat met kaarten, foto's en veel ander beeldmateriaal de Middeleeuwse wereld op een toegankelijke manier binnen bereik brengt. Met een register.