Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Opvallende gebeurtenissen

1980 Inhuldiging als Koningin der Nederlanden in Amsterdam.Bevestiging koningschap over Nederlandse Antillen na toespraak tot Staten op 29 oktober in Willemstad op Curaçao.

1981 Eerste staatsbezoek, aan groothertogdom Luxemburg.Formatie kabinet-Van Agt II

1982 Staatsbezoek aan Verenigde Staten met op 21 april in Washington toespraak tot het Congres (in navolging moeder in 1952 en grootmoeder in 1942).Formatie kabinetten-Van Agt III en Lubbers I

1983 Tekent ingrijpendste grondwetswijziging sinds 1848, waardoor onder meer het oudste kind van de koning altijd troonopvolger is, ook al is zij een vrouw.Eerste `rel': koningin ontvangt Amerikaanse predikant Jesse Jackson, die uit de school klapt over de ontmoeting en beweert dat de vorstin voor uitstel is van het besluit over plaatsing van raketten voor de middellange afstand in West-Europa

1984 Eerste toespraak tot Europees Parlement in Straatsburg

1985 Leidt vermoedelijke troonopvolger Willem-Alexander binnen in de Raad van State.

Tekent nieuwe Wet op het Lidmaatschap van het Koninklijk Huis, waarin bepaald wordt wie lid zijn van het Huis

1986 Formatie kabinet-Lubbers II

1988 Spreekt in de door kabinet geschreven troonrede van verbetering milieu (lucht en water), in eigen kerstrede echter van vergiftiging van bodem, lucht en water

1989 Formatie kabinet-Lubbers III

1991 Als eerste buitenlandse staatshoofd op bezoek in het herenigde Duitsland.Staatsbezoek aan Japan, mogelijk geworden door overlijden keizer Hirohito, symbool van de Japanse agressie in de Tweede Wereldoorlog, echter veel rumoer door oorlogsgetroffenen die inlossing `ereschulden' van Japan eisen. Is eerste staatsbezoek met opvolger Willem-Alexander, die zijn zieke vader Claus vervangt

1992 Bescheiden viering koperen jubileum

1994 Staatsbezoek aan Jordanië, inderhaast afgesloten wegens slechte gezondheid prins Bernhard. Later ontstaat enige opwinding als blijkt dat de koningin een Nederlandse ambassade voor dit land heeft bepleit. Formatie eerste kabinet-Kok

1995 Staatsbezoek aan Israël met op 28 maart toespraak tot de Knesset in Jeruzalem, waarin de koningin de vermeende heldenrol van de Nederlanders tijdens de Duitse bezeting fors relativeert.Staatsbezoek aan Indonesië, dat bijzonder gevoelig ligt door de discussie over de zin van de politionele acties van de Nederlanders na de uitroeping van de republiek door Sukarno in 1945

1996 Ontvangt prestigieuze Karelsprijs van de stad Aken voor haar inspanningen voor het verenigd Europa.Staatsbezoek aan het Zuid-Afrika van president Nelson Mandela. Doet verhalen over haar weerzin tegen de daar inmiddels vertrokken ambassadeur persoonlijk af als een verhaal dat de pers te mooi vond om te controleren

1998 Dient met kabinet eerste Toestemmingswet voor een huwelijk in de nieuwe generatie in, dat van neef Maurits met Marilène van den Broek.Formatie kabinet-Kok II

1999 Relletje door Tweede-Kamerleden die uit de school klappen over onder meer de belangstelling van de koningin over het gebruik van pepperspray; het was voor het eerst sinds zes jaar dat ze Kamerleden ontving, het is sindsdien ook niet meer gebeurd

2000 Beschouwing op het koningschap door premier Kok, die geen ingrijpende wijzigingen daarin voorstelt

2001 Verloving eerste opvolger prins Willem-Alexander met Máxima Zorreguieta.Huwelijk van zoon Constantijn, op dat moment derde in de lijn van troonopvolging, met Laurentien Brinkhorst

2002 Huwelijk prins Willem-Alexander met Máxima Zorreguieta.

Tekent nieuwe wet op het koningschap, die bepaalt dat leden van het Koninklijk Huis, met ingang van de nieuw generatie familie, tot in de tweede graad van de koning moeten zijn.Geboorte eerste kleinkind Eloïse, dan vierde in de lijn van troonopvolging.Formatie kabinet-Balkenende I.Overlijden echtgenoot prins Claus, kabinetscrisis een dag na diens bijzetting

2003 Formatie kabinet-Balkenende II.Rel door nichtje Margarita dat in weekblad uit de school klapt over het gedrag van haar eigen familie.Kabinet der Koningin komt onder begroting van ministerie Algemene Zaken om verantwoordelijkheid premier te benadrukken nadat de directeur op eigen houtje inlichtingen over de man van Margarita heeft ingewonnen.Staatsbezoek Chili waar de koningin een zeer ongebruikelijke persconferentie geeft voor de draaiende camera's, naar aanleiding van het uitbreken van de Irak-oorlog en de situatie met Margarita.Ziet met kabinet af van Toestemmingswet voor huwelijk zoon Friso met Mabel Wisse Smit, gezien de commotie over haar verleden.Geboorte erfprinses Catharina-Amalia, vermoedelijk opvolger van haar eigen opvolger Willem-Alexander

2004 Zeer succesvol staatsbezoek aan Thailand, waarbij Nederlandse gevangenen worden vrijgelaten.Overlijden moeder, prinses Juliana. En enkele maanden later overlijden vader, prins Bernhard.Huwelijk prins Friso, die door ontbreken van toestemming wegvalt uit lijn troonopvolging.Geboorte eerste kleinzoon, Claus-Casimir.Tweede toespraak tot Europees Parlement in Straatsburg

2005 Ontvangt eredoctoraat van de universiteit in Leiden voor haar inzet voor de vrijheid, spreekt bij die gelegenheid over eigen functioneren en omgang met politici.

Zilveren jubileum