Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Taal

Moe van Europa

Bergen, Noord-Holland, 1978. De nieuwe Europese School wordt geopend door prinses Beatrix. In het natuurkundelokaal hebben mijn Duitse klasgenoot en ik dagenlang gerepeteerd. Juist als Beatrix voor onze neus staat, valt de kogel van onze proef niet op een plaat maar in de gootsteen. Ze lacht charmant. Dan begint de elektrische opstelling van mijn Italiaanse buurman te roken. Beatrix lacht. Onze Luxemburgse leraar is not amused. Dan moeten we de prinses maar verrassen in de aula. Zorgvuldig zijn negen Europese talen, liedjes en kinderen verwerkt in een grote cultuurworst. Af en toe kijken we vanaf het prodium naar de prinses. Ze lijkt in diep gepeins verzonken, zwaar onder de indruk van deze voorbeeldige Europese integratie.

Een week later de foto's: Beatrix is gewoon aan het tukken. Europa, die show is nog ver van haar bed.